in ce sa investesti sume mici

In Ce Sa Investesti in 2024? Sume Mici de Bani

Te intereseaza care sunt cele mai bune investitii pe termen lung?

Investitiile inteligente pot transforma economiile tale intr-o sursa de venit pasiv si pot oferi protectie impotriva inflatiei.

Chiar daca investesti sume mici, de ordinul a 100 euro sau 500 lei pe luna, cu siguranta nu vrei sa pierzi nicio oportunitate a pietei.

Vom vedea in continuare in ce merita sa investesti sume mici de bani in 2024, dupa care vei afla care sunt in opinia noastra cele mai bune investitii pe termen lung.

Asadar, in ce sa investesti sume mici?

Investitiile pot parea descurajante pentru persoanele care dispun de sume modeste de bani pentru ca sunt adesea asociate cu ideea ca doar cei cu venituri subtantiale pot beneficia de pe urma lor.

In realitate, chiar si cu sume mici, exista oportunitati prin care persoanele obisnuite pot intra in lumea investitiilor.

Iata ce investitii pot face aceste persoane pentru a-si pune cat de cat banii la lucru.

Inainte de a vedea optiuni concrete de investitii, este important sa intelegem 3 principii: diversificarea portofoliului pentru a reduce riscurile, recunoasterea profilului personal de risc si importanta disciplinei si rabdarii in domeniul investitiilor.

In ce sa investesti 100 euro/500 lei?

1. Conturi de economii cu randament ridicat

Conturile de economii cu randament ridicat reprezinta un tip de cont bancar la care se ofera o dobanda mai mare decat la un cont bancar standard.

Aceste optiuni sunt proiectate sa incurajeze economisirea si pot fi deschiser la majoritatea bancilor, chiar si online.

Cum functioneaza? Cand depui bani intr-un cont de economii, institutia financiara iti va plati dobanda pe suma depusa. Dobanda este de obicei calculata zilnic si platita la sfarsit de luna.

Spre deosebire de alte tipuri de investitii, conturile de economii iti permit sa retragi banii instant, daca se intampla sa ai nevoie de ei, fara a mai suporta de obicei alte comisioane.

Cum sa investesti inteligent cei 100 euro intr-un cont de economii? In primul rand, ai grija sa alegi o banca care nu iti percepe taxe pentru intretinerea contului, sau pentru tranzactii din contul de economii in contul curent.

De asemenea, tine cont ca unele banci pot avea un minim de depozit initial, caz in care trebuie sa verifici daca 100 euro sunt suficienti pentru  a deschide un cont de economii cu randament ridicat.

2. Depozite bancare

Dupa explorarea posibilitatii de a investi intr-un cont de economii, o alta optiune asemanatoare pentru un incepator care doreste sa investeasca 100 euro este depozitul bancar.

Ca avantaje, depozitele bancare prezinta siguranta si randament fix. Dobanda este stabilita de la bun inceput si riscul de a pierde bani este foarte scazut, mai ales ca majoritatea depozitelor bancare sunt garantate pana la suma de 100000 euro.

Ca dezavantaje, daca alegi un depozit pe o perioada fixa, banii raman blocati pe acea perioada (daca nu vrei sa pierzi dobanda acumulata).

De asemenea, randamentul este relativ scazut comparativ cu alte tipuri de investitii.

Pentru a maximiza beneficiile depozitului bancar, compara ofertele bancilor pentru a alege cel mai competitiv randament si conditii favorabile in ceea ce priveste perioada de blocare a sumei.
Eventual, cauta un depozit care iti ofera posibilitatea retragerii anticipate a fondurilor fara a pierde intreaga dobanda acumulata.

3. Investitie in educatie financiara

Pana la urma, investitia in propria educatie financiara este una dintre cele mai valoroase actiuni pe care le poti face, indiferent de suma disponibila.

Intr-un context economic in care informatia  este esentiala pentru luarea deciziilor investitionale, a invata cum sa gestionam finantele personale devine o prioritate.

Daca ai cunostinte financiare solide, esti mai putin suspectibil la a face greseli costisitoare.

Modalitatile de a investi 100 euro in educatia ta financiara ar putea include:

 • Carti de educatie financiara: alege carti scrise de experti financiari care pot oferi baze solide in invatarea gestionarii mai inteligente a banilor.
 • Cursuri online: multe platforme ofera cursuri gratuite sau la preturi accesibile, care acopera subiecte precum bugetul personal, investitii sau planificarea financiara. Trebuie doar sa fii atent si sa verifici daca persoana care prezinta cursul are experienta solida in aria de interes pe care o urmaresti.
 • Webinarii si ateliere: participarea la evenimente virtuale poate oferi informatii practice si interactiune directa cu profesionistii din domeniul care te intereseaza.

In ce sa investesti 1000 euro in 2024?

Investitiile pentru incepatorii care dispun de o suma de 1000 euro trebuie sa fie bine gandite pentru a maximiza potentialul de crestere si a mentine un nivel redus de risc.

1. Fonduri mutuale

Cu 1000 euro, o optiune inteligenta pentru investitori este alocarea capitalului intr-un fond mutual de investitii.

Fondurile mutuale permit investitia intr-o colectie diversificata de actiuni, obligatiuni sau alte instrumente financiare, sub conducerea unui manager de fond.

Alegerea fondului: cauta un fond cu comisioane rezonabile si o performanta solida.

Depozit initial: intereseaza-te care e suma minima acceptata pentru a incepe sa investesti. De regula, 1000 euro sunt suficienti la majoritatea fondurilor mutuale.

2. Investitia in criptomonede

Desi sunt extrem de volatile si nerecomandate incepatorilor, criptomonedele ofera posibilitatea de investitie pentru cei dispusi sa-si asume riscuri mai mari.

Cu 1000 euro se pot cumpara fractiuni de Bitcoin, Ethereum, dar mai ales, criptomonede mai putin cunoscute.

Investitia in tehnologia blockchain pare a fi promitatoare, iar criptomonedele au avantajul ca pot fi tranzactionate rapid pe diverse piete.

Totusi, incepatorii care vor sa se aventureze in lumea criptomonedelor trebuie sa efectueze o cercetare temeinica si sa fie pregatiti pentru volatilitatea pietei.

3. Robo Advisor

Un Robo Advisor reprezinta de fapt o platforma de investitii automata, care foloseste algoritmi pentru a gestiona portofoliul unui investitor.

Practic, se analizeaza profilul de risc al investitorului, obiectivele financiare si orizontul de timp pentru a crea si administra un portofoliu diversificat.

Robo advisorii investesc automat intr-un cos larg de active, inclusiv actiuni, obligatiuni, ETF-uri, in functie de cerintele si apetitul tau la risc.

Prin urmare, aceasta strategie este potrivita pentru investitorii care prefera o abordare pasiva.

De asemenea, avand in vedere ca serviciul este complet automatizat, Robo Advisorii percep taxe de administrare mai mici comparativ cu fondurile de investitii sau consultantii financiari obisnuiti.

Inainte de a incepe, asigurati-va ca platforma este reglementata de autoritatile financiare competente.

Ca orice investitie in 2024, exista riscul ca piata sa fluctueze si portofoliul sa scada in valoare pe termen scurt.

Prin urmare, pentru cine doreste o gestionare simplificata a investitiilor si dispune de un capital initial de 1000 euro, Robo Advisorii reprezinta o optiune de luat in seama.

4. Titluri de stat

Titlurile de stat sunt imprumuturi pe care le faci guvernului, iar in schimb primesti dobanda. Prin intermediul banilor obtinuti, statul finanteaza cheltuielile publice.

Pana in prezent, exista doua tipuri de programe in care poti sa investesti: titluri de stat Fidelis si titluri de stat Tezaur. Ambele prezinta risc scazut comparativ cu alte instrumente de investitie, si randament fix.

In plus, momentan statul a decis sa nu impoziteze castigurile de pe urma acestor titluri de stat.

Nu te astepta sa faci o avere din asta, insa titlurile de stat reprezinta un bun punct de plecare in drumul si parcursul tau investitional.

5. Metale pretioase

Investitia in metale pretioase, cum ar fi aurul sau argintul, poate fi considerata un refugiu in perioade de incertitudine economica.

Procedura de investitie implica cumpararea de aur fizic, dechiderea unui cont in aur la o banca, sau achizitia de ETF-uri.
Fiecare dintre aceste modalitati de investitie implica avantaje si dezavantaje.

Personal, daca te atrage investitia in metale pretioase, recomand sa cumperi unitati ETF printr-o platforma de tranzactionare.

Desi prezinta o crestere valorica moderata, aurul isi mentine valoarea in timp si poate juca un rol de protectie impotriva inflatiei intr-un portofoliu investitional vast.

Citeste aici mai multe despre  ce implica investitia in aur.

Desi 1000 euro nu este o suma foarte mare, este totusi suficienta pentru a incepe calatoria in lumea investitiilor.

In ce sa investesti 10000 euro in 2024?

Atunci cand dispui de un capital de 10000 euro, optiunile de investitii se extind considerabil, iar strategiile pe care sa le pui in practica pot fi mai diversificate.

1. Actiuni la Bursa de Valori

Investitia directa in actiuni poate oferi oportunitatea de a detine o fractiune dintr-o companie si de a beneficia ulterior de cresterea si succesul acesteia.

Cum functioneaza? Deschizi un cont la un broker licentiat, alegi actiuni ale companiilor cu profil si istoric puternic, dupa care monitorizezi performanta actiunilor si ajustezi portofoliul dupa necesitati.

Avantaje investitie in actiuni:

 • potential de randament ridicat;
 • transparenta si lichiditate mare.

Dezavantaje investitie in actiuni:

 • risc ridicat, in functie de performanta companiilor alese;
 • necesita timp pentru cercetare si monitorizare atenta.

2. Obligatiuni corporative

Obligatiunile sunt forme de imprumuturi pe care le oferi companiilor in schimbul unui randament fix.

Poti achizitiona obligatiuni prin intermediul bancilor sau brokerilor. Primesti dobanzi periodice, iar la maturitate ti se poate retuna suma principala investita.

Ca avantaje, obligatiunile prezinta randament stabil/previzibil si risc mai scazut in comparatie cu actiunile.

Totusi, aceste instrumente de investitie pot avea si riscuri, mai ales daca emitentul obligatiunii intampina probleme financiare.

De asemenea randamentele sunt adesa mai scazute decat cele ale actiunilor.

3. Asigurari de viata cu componenta de economisire

Asigurarile de viata mixte combina protectia pe termen lung cu posibilitatea de a economisi.

Cum functioneaza? Tu platesti sume periodice pentru polita de asigurare. O parte din prima merge catre asigurarea de viata, iar restul este investit.

Dupa o anumita perioada poti beneficia de o suma acumulata sau de o renta viagera.

Randamentul este adesea garantat pana la un anumit punct, dar complexitatea acestui produs si comisioanele pot reprezenta o piedica in procesul investitional.

De asemenea asigurarea de viata cu componenta de economisire prezinta lichiditate redusa in primii ani ai contractului.

4. Antreprenoriat

Daca ai o pasiune din care poti scoate bani, 10000 euro poate servi ca investitie initiala pentru a incepe propria afacere.

Inainte de toate, ai nevoie de un plan de afaceri detaliat si fezabil. Urmeaza inregistrarea si autorizarea afacerii. Pentru fonduri suplimentare, pe parcursul desfasurarii activitatii, poti apela la diverse ajutoare de stat, cum este programul Start Up Nation 2024 sau IMM Invest.

Ca avantaje, antreprenoriatul prezinta un potential de randament nelimitat (bazat pe succesul afacerii). In plus, ai control complet asupra investitiei tale.

Ca dezavantaje, antreprenoriatul implica risc semnificativ, in contextul in care multe afaceri noi esueaza in primul an de activitate.

De asemenea, investitia respectiva necesita un consum mare de timp si energie.

5. Imobiliare

Sectorul imobiliar este considerat adesea o investitie robusta si stabila.

Poti folosi cei 10000 euro ca avans pentru achizitionarea unei proprietati.

Ce trebuie sa faci? Cauta proprietati in zone cu potential de crestere sau cu o cerere mare de inchiriere. Dupa aceea, evalueaza gradul de indatorare la banca pentru a vedea cati bani poti imprumuta.

Alege cea mai buna oferta de credit si eventual, incearca sa negociezi conditiile imprumutului la banca respectiva.

Investitia imobiliara poate genera venit pasiv prin inchiriere. Important este ca imobilul sa isi plateasca „singur” rata la banca (chiria perceputa > rata lunara).

Totusi, tine cont ca orice proprietate necesita management si intretinere, dar si costuri suplimentare cu taxe, impozite etc.

Asadar, care sunt cele mai bune investitii pe termen lung?

Toata lumea stie ca investitiile pe termen lung sunt considerate cheia construirii unei averi durabile. Dar nimeni nu poate prezice cu exactitate evolutia pietelor sau a unor active specifice.

Istoric, exista insa anumite clase de active care au prezentat randamente solide pe termen lung. Iata cateva dintre acestea:

 1.  Actiuni la companii stabile (blue chip): investitia in actiuni la companii mari si cu o istorie indelungata poate fi una dintre cele mai bune alegeri pe termen lung.
 2. Fonduri de indici si ETF-uri: fondurile tranzactionate la bursa (ETF-uri) care urmaresc indici bursieri au demonstrat capacitatea de a se recupera dupa corectiile pietei si de a inregistra cresteri pe termen lung.
 3. Fonduri mutuale: prin intermediul lor se realizeaza investitii intr-un portofoliu diversificat de actiuni, obligatiuni si alte active, fiind gestionate de manageri profesionisti.
  Fondurile mutuale sunt potrivite mai ales pentru investitorii care nu doresc sa gestioneze personal investitiile. Totusi, comparativ cu ETF-urile, comisioanele sunt mai mari.

In lumea investitiilor, este important sa intelegem ca trecutul nu prezice viitorul, iar conditiile pietei pot evolua.

Diversificarea claselor de active si adaptarea la schimbari sunt esentiale pentru a realiza cele mai bune investitii pe termen lung.

Acum, e rândul tău să ne spui în ce vei investi în 2024 si ce ași ai în mânecă.

Lasă un răspuns