Start Up Nation 2024

Start-Up Nation 2024. Cand Incepe si posibile Conditii noi

Ai o idee de afacere si vrei sa o pui in practica? Atunci probabil te intereseaza cand incepe Start-Up  Nation 2024, programul de finantare pus la dispozitie de guvern.

Vezi in continuare ce tipuri de afaceri pot obtine fonduri nerambursabile, coduri CAEN eligibile si posibile conditii Start-Up Nation 2024.

Daca ai o afacere noua cu un plan bun, statul iti poate oferi un impuls financiar. Vorbim de o suma destul de mare care te-ar ajuta sa-ti pui ideea de business pe roate.

Iata tot ce trebuie sa stii despre Start-Up Nation 2024:

Evolutia programului de la lansare si pana acum

Programul Start Up Nation a fost lansat initial in 2017, ca o initiativa a guvernului roman pentru a stimula crearea de noi afaceri. Scopul a fost sa ofere un impuls financiar ideilor noi de business.

De-a lungul editiilor, Start-Up Nation a suferit modificari si imbunatatiri. De exemplu, s-au facut ajustari la criteriile de eligibilitate, la tipurile de cheltuieli finantabile si la procesul de aplicare.

Pentru editia din 2024 Start-Up Nation se discuta un buget care ar putea depasi 400 milioane euro. Aceasta suma reprezinta o crestere substantiala fata de editiile anterioare.

Start-Up Nation cu fonduri europene?

Sursa finantarii pentru aceasta editie include o combinatie de fonduri europene si fonduri din bugetul de stat. Acest lucru marcheaza o schimbare fata de editiile anterioare, care se bazau in principal pe finantarea de la bugetul national.

Folosirea fondurilor europene deschide posibilitati suplimentare si ar putea conduce la conditii de finantare mai bune.

In ceea ce priveste distributia fondurilor Start-Up Nation 2024, se asteapta ca sumele sa fie alocate pentru diferite tipuri de cheltuieli, de la investitii in echipamente si tehnologie, pana la cheltuieli pentru dezvoltare si inovatie.

Cand incepe Start Up Nation 2024?

Conform declaratiilor ministrului Economiei, Radu Oprea, programul Start Up Nation 2024 ar putea fi lansat in a doua jumatate a anului 2024.

Acest lucru se datoreaza probabil faptului ca  programul trebuie sa fie aliniat cu prevederile din Programul Operational Capital Uman 2021-2027.

In prezent, Ministerul Economiei lucreaza la elaborarea documentatiei necesare lansarii programului.

Odata ce documentatia va fi finalizata, va avea loc o consultare publica pentru o perioada de 30 zile.

Dupa consultarea publica, programul Start Up Nation 2024 va fi aprobat de guvern si va putea fi accesat de catre antreprenori.

Retine ca pana in acest moment, data exacta de lansare nu a fost inca anuntata. Trebuie sa urmaresti constant site-urile guvernamentale si comunicatele de presa daca esti interesat sa aplici.

Start-Up Nation 2024. Conditii posibile

Desi detaliile specifice pentru editia 2024 inca nu au fost publicate, putem analiza editiile anterioare pentru a anticipa cele mai importante criterii de eligibilitate in program.

 • Necesitatea de a fi incadrat ca IMM

Unul dintre pilonii centrali ai editiilor anterioare ale programului Start-Up Nation a fost necesitatea ca firmele aplicante sa fie clasificate drept  intreprinderi mici si mijlocii (IMM).

Aceasta cerinta este fundamentala, deoarece programul este deschis special pentru sustinerea si propulsarea afacerilor la inceput de drum sau in faze incipiente de dezvoltare.

IMM-urile sunt impartite in 3 categorii, in functie de cifra de afaceri si de numarul de angajati: microintreprinderi, intreprinderi mici si intreprinderi mijlocii.

 • Inregistrarea societatii dupa o anumita data

Dupa cum spuneam, programul Start-Up Nation este conceput pentru a ajuta initiativele antreprenoriale noi. Astfel, va exista o perioada de timp delimitata in care o companie trebuie sa fie infiintata pentru a fi considerate noua si a se califica pentru finantare.

In editiile anterioare, data limita de inregistrare a unei firme pentru a fi eligibila in programul Start-Up Nation a fost stabilita cu aproximativ 1 an sau 2  inainte de lansare a apelului de proiecte.

De exemplu, pentru editia din 2024, presupunem ca s-ar putea incadra societatile inregistrate in 2022 si 2023. Detaliile exacte le vom afla insa in momentul publicarii ghidului de finantare.

 • Absenta datoriilor la bugetul de stat

Pentru a se asigura ca finantarile acordate prin programul Start-Up Nation sunt oferite companiilor responsabile, unul dintre criteriile de baza ale editiilor anterioare a fost absenta datoriilor catre bugetul de stat si local.

Absenta datoriilor inseamna ca aplicantii nu trebuie sa aiba restante la platile obligatorii din cadrul firmei, precum impozitul pe venit, contributii sociale, taxe locale si alte datorii fiscale.

In cazul in care firma are datorii existente, acestea trebuie sa fie achitate inainte de a aplica pentru programul Start-Up Nation.

 • Limitari privind beneficiarii anteriori ai programului

Unul dintre aspectele pe care intreprinzatorii trebuie sa il ia in calcul atunci cand aplica pentru Start Up Nation este restrictia legata de beneficiarii care au primit deja finantare in cadrul programului la editiile anterioare.

Politica Start-Up Nation impiedica concentrarea fondurilor in mainile unui numar mic de beneficiari si incurajeaza distribuirea echitabila a sprijinului financiar, similar cu programul Family Start.

Coduri CAEN Start-Up Nation 2024

In editiile anterioare ale programului, au fost de obicei favorizate domeniile care stimuleaza inovatia, tehnologia si cresterea economica durabila. De asemenea, s-a pus accent pe sectoarele care pot genera valoare adaugata si pe cele care sunt in concordanta cu trendurile economice globale.

Asteptari pentru editia Start-Up Nation 2024:

 1. Tehnologie si inovatie: specialistii anticipeaza ca sectoarele legate de tehnologie, precum IT, inteligenta artificiala si robotizare vor continua sa fie considerate prioritare.
 2. Energie verde si sustenabilitate: in contextul preocuparilor globale privind schimbarile climatice, e posibil ca programul sa acorde atentie speciala start-up-urilor din domeniile energiei regenerabile si domenii adiacente.
 3. Industrii creative si culturale: industriile respective pot aduce valoare adaugata economiei si astfel, sectoare cum ar fi productia media, designul si moda, ar putea fi, de asemenea, pe lista codurilor CAEN eligibile.
 4. Agricultura si procesare alimentara: pentru a sprijini dezvoltarea rurala si siguranta alimentara, codurile CAEN asociate cu agricultura inovativa ar putea fi luate in considerare pentru eligibilitate.
 5. Sanatate si biotehnologie: pandemia a evidentiat importanta inovatiei in sanatate. De aceea, preconizam ca acele coduri CAEN legate de sanatate, biotehnologie si echipament medical ar putea fi acceptate in noua editie Start-Up Nation 2024.

Atentie: pentru a avea certitudinea ca activitatea propusa coincide cu prevederile programului din 2024, antreprenorii trebuie sa consulte lista oficiala de coduri CAEN eligibile atunci cand aceasta va fi publicata de autoritati.

Lista cu coduri CAEN Start-Up Nation 2024 urmeaza sa fie inclusa in ghidul de finantare si in celelalte materiale informative despre program.

Industriile mentionate mai sus sunt asteptarile noastre, bazate pe tendintele actuale din lumea afacerilor si pe editiile anterioare Start-Up Nation.

Start-Up Nation 2024.  Cheltuieli eligibile?

Se preconizeaza ca editia Start-Up Nation 2024 va continua sa incurajeze investitiile in tehnologie si digitalizare, recunoscand rolul acestor factori in cresterea competitivitatii pe piata.

Iata ce cheltuieli  ar putea fi in continuare eligibile in cadrul programului Start-Up Nation:

 1. Cheltuieli pentru active corporale

Acestea includ achizitia de: echipamente si masini necesare procesului de productie; mobilier, aparatura si instalatii de lucru; sisteme IT, inclusiv hardware si software necesar pentru dezvoltarea afacerii.

2. Cheltuieli pentru active necorporale

Pot include: software si licentele necesare pentru diverse aplicatii; brevete si patente care protejeaza inovatiile si produsele dezvoltate; drepturile de autor pentru materialele create in scopuri comerciale.

3. Cheltuieli cu materiile prime

Aici includem achizitia de materii prime necesare productiei, sau materialele consumabile utilizate in procesul operational.

4. Cheltuieli cu personalul

Salariile angajatilor, cu conditia specifica privind mentinerea locului de munca, costurile asociate formarii profesionale si dezvoltarii competentelor echipei.

5. Cheltuieli de marketing si promovare

Pot fi incluse costurile asociate cu crearea unui website, campaniile de marketing, crearea unor materiale de promovare (flyere, brosuri, carti de vizita).

6. Cheltuieli pentru chirii si utilitati

Cel mai probabil, costurile asociate cu inchirierea spatiului necesar desfasurarii activitatii si utilitatile aferente, vor putea intra in categoria de cheltuieli eligibile Start-Up Nation.

7. Cheltuieli pentru consultanta si servicii profesionale

Aici includem serviciile de contabilitate, consultanta juridica sau management.

Cheltuieli neeligibile Start-Up Nation 2024

Pe baza editiilor anterioare, probabil ca urmatoarele cheltuieli nu vor putea fi decontate:

 • Taxele si impozitele catre stat
 • Datoriile si creditele
 • Cheltuielile fara justificare directa in activitatea de baza a afacerii

Pe masura ce ne apropiem de lansarea editiei Start-Up Nation 2024 este foarte important ca potentialii aplicanti sa urmareasca cu atentie ghidul de finantare publicat de autoritati, pentru a vedea cu exactitate cheltuielile eligibile in program.

Conditiile de mentinere a investitiei facute prin Start-Up Nation

O componenta de baza in editiile anterioare ale programului Start-Up Nation consta nu doar in obtinerea finantarii, ci si in mentinerea investitiei pe o anumita perioada de timp.

Mentinerea locurilor de munca

Unul dintre obiectivele principale a fost crearea si mentinerea noilor locuri de munca. In editiile anterioare, beneficiarii au fost obligati sa pastreze un numar minim de angajati pentru o perioada determinata, de obicei 2-3 ani de la finalizarea investitiei.

Utilizarea adecvata a finantarii

Finantarea primita in cadrul Start-Up Nation 2024 trebuia folosita in conformitate cu planul de afaceri aprobat si pentru categoriile de cheltuieli eligibile. Orice abatere de la planul initial ar putea duce la obligatia de a rambursa fondurile.

Raportare si monitorizare

Beneficiarii programului Start-Up Nation trebuie sa fie pregatiti si pentru procesul de raportare si monitorizare. Acesta presupune trimiterea facturilor de achizitii intr-o platforma digitala, special creata pentru acest program.

Start-Up Nation Diaspora 2024

Foarte multa lume se intreaba daca in 2024 se va redeschide Start-Up Nation Diaspora pentru romanii plecati in strainatate. Guvernul a dat intariri ca acest lucru ar fi posibil, mai ales ca editia Start-Up Nation 2024 se va baza pe fonduri europene in valoare totala de 400 milioane euro.

Iata ce trebuie sa stie romanii din strainatate care doresc sa aplice la acest program:

Start-Up Nation Diaspora a fost special conceput pentru incurajarea si sprijinirea antreprenorilor romani care doresc sa se intoarca in tara si sa isi infiinteze o afacere aici.

Programul a fost orientat catre romanii care au acumulat experienta profesionala in strainatate si isi doresc sa contribuie la dezvoltarea economica din Romania.

Conditia specifica pentru editia Diaspora, in trecut, a inclus urmatoarea precizare:

Rezidenta in strainatate: pentru a fi eligibil, aplicantii trebuiau sa faca dovada rezidentei in afara Romaniei pentru o perioada determinata inainte de aplicare (de obicei 12 luni).

Afacerea finantata trebuia sa aiba loc pe teritoriul Romaniei, acest lucru demonstrand intentia clara de reintoarcere in tara.


Desi publicarea ghidului consultativ pentru Start-Up Nation 2024 inca nu a avut loc, nu trebuie sa stai pe loc. Foloseste timpul pana la lansare pentru a-ti pregati planul de afaceri in detaliu. Poate ar fi util sa ai si ceva lichiditati daca editia din acest an va mentine obligativitatea cofinantarii.

Ca antreprenor, ce asteptari ai de la programul Start-Up Nation 2024? Crezi ca, prin intermediul finantarii cu bani europeni, bugetul din acest an al programului va fi suficient?

Scrie-ne despre ideile tale de implementare si despre asteptari, in sectiunea de comentarii.

2 thoughts on “Start-Up Nation 2024. Cand Incepe si posibile Conditii noi

 1. Buna ziua,

  Doresc sa ma intorc in tara dupa 23 ani petrecuti in Spania, m-ar interesa cum as putea sa imi fac o afacere ca sa beneficiez de un proiect cu fonduri europene.

Lasă un răspuns