Investitie in aur

Investitii in Aur 2024. Merita sa Investesti sau Nu? Forum

Investitia in aur este o optiune pe care o iau in considerare atunci cand doresc sa imi diversific portofoliul de investitii si sa ma protejez impotriva inflatiei.

Aurul este considerat o investitie sigura in perioade de instabilitate economica, deoarece are valoare intrinseca si cerere constanta.

Cand merita sa investesti in aur?

Merita sa investesti in aur cand anticipezi o crestere a inflatiei. Pretul aurului tinde sa creasca atunci cand ratele inflatiei cresc, deoarece aurul isi pastreaza puterea de cumparare. Asadar, detinerea de aur poate ajuta la protejarea economiilor impotriva erodarii puterii de cumparare cauzate de inflatie.

Merita sa investesti in aur daca il iei in considerare ca instrument de diversificare a portofoliului. Aurul are o corelatie scazuta cu majoritatea altor clase de active precum actiuni, obligatiuni etc. Includerea unei expuneri mici la aur de 5-10% in portofoliul meu ajuta la reducerea volatilitatii si riscului general.

Merita sa investesti in aur in perioade de incertitudine geopolitica sau economica, cand aurul tinde sa fie cautat ca activ de refugiu.

Fiind un activ tangibil si durabil, aurul inspira incredere investitorilor in vreme de criza.

Merita sa investesti in aur si ca protectie pe termen lung impotriva deprecierii monedei nationale. Aurul isi pastreaza valoarea in timp, spre deosebire de moneda a carei valoare poate fi erodata de inflatie pe termen lung.

Practic, eu vad aurul mai degraba ca o componenta defensiva in portofoliul meu, si nu ca o investitie majora cu potential ridicat de crestere. Detinerea unei mici expuneri la aur ca fond de hedging impotriva riscurilor economice merita luata in considerare.

In ce tip de aur sa investesti?

Cand vine vorba de investitii in aur 2024, as lua in considerare doar urmatoarele forme:

Lingouri de aur – acestea reprezinta cea mai pura forma de investitii in aur. Lingourile sunt disponibile in diferite greutati, de la cateva grame pana la 400-500 grame. Avantajul lingourilor consta in lichiditatea ridicata si in valoarea intrinseca data de continutul de aur fin de 99,99%.

Dezavantajul este costul initial mai mare si necesitatea depozitarii in siguranta.

Investitia in monede de aur – acestea contin, de asemenea, aur fin in proportie de 99,99% si sunt emise de state precum SUA, Canada sau Australia. Cele mai populare monede de aur pentru investitii sunt reprezentate de modelele American Eagle si Canada Maple Leaf. Monedele sunt intr-adevar mai usor de manipulat si depozitat decat lingourile, dar nu starnesc intotdeauna acelasi interes pentru investitori.

Investitia in bijuterii din aur – au de obicei un continut de aur de 18k. Bijuteriile combina valoarea intrinseca a aurului cu valoarea estetica si pot avea de asemenea valoare colectionabila. Totusi, bijuteriile din aur au o lichiditate mai redusa si interesul este legat si de moda sau design.

ETF-uri pe aur – aceste instrumente financiare urmaresc pretul aurului si pot fi tranzactionate ca actiuni obisnuite. Ofera expunere la aur fara inconvenientul detinerii fizice, dar implica taxe sau comisioane si nu ofera protectie impotriva riscurilor sistemice.

Actiuni ale companiilor miniere de aur – acestea ofera o expunere indirecta la aur prin investitii in companii de extractii. Tind sa fie mai volatile decat aurul fizic.

Personal, pentru investitii prefer aurul fizic sub forma de lingouri sau monede, pentru lichiditatea si valoarea intrinseca mare. Certificatele aurifere pot fi folosite pentru diversificare in cadrul unui portofoliu mai larg de investitii.

Investitii in aur la banci?

Cumpararea aurului fizic de la banci reprezinta una dintre optiunile convenabile si sigure pentru un investitor la inceput de drum. Vrei sa stii care sunt avantajele si dezavantajele atunci cand cumperi aur de la banci?

Avantaje:

Mediu sigur: bancile sunt institutii reglementate, ceea ce reduce riscul de frauda. Aurul achizitionat va avea intotdeauna certificat de autenticitate.

Facilitati de achizitie si depozitare: aurul poate fi cumparat direct de la banca fara intermediari si depozitat in seifurile bancii contra unui comision.

Lichiditate mare: aurul poate fi vandut oricand inapoi bancii destul de usor.

Posibilitatea de a cumpara fractiuni mici de aur: unele banci permit cumpararea a doar catorva grame de aur.

Dezavantaje:

Comisioane mari: bancile percep de regula comisioane peste pretul spot al aurului pentru acoperirea costurilor.

Optiuni limitate: gama de dimensiuni/greutati la lingouri sau monede poate fi destul de restransa la anumite banci.

Taxe: bancile pot aplica TVA sau accize la pretul aurului.

Riscul de contrapartida: aurul e doar un activ in cont, nu in proprietate fizica.

Lichiditate dificila in caz de colaps major financiar.

Asadar, bancile reprezinta o modalitate sigura si facila de a investi in aur, mai ales pentru incepatori. Dar comisioanele si taxele mai mari pot eroda randamentul iar riscul de contrapartida nu poate fi ignorat.

Pret aur ca investitie. Cum se stabileste?

Inainte de a decide sa investesti in aur trebuie sa intelegi cum se stabileste pretul acestuia. Iata cativa factori in functie de care se decide pretul la aur:

Cerere si oferta: ca orice marfa, pretul aurului e determinat in primul rand de cererea si oferta din prezent. Cererea e alimentata de cumparatori precum banci si investitori privati, in timp ce oferta provine din productia miniera.

Inflatia si cursul dolarului: aurul este folosit adesea ca acoperire impotriva inflatiei. Cand inflatia creste va creste si pretul aurului. Un dolar mai slab tinde sa creasca pretul aurului.

Ratele dobanzilor: dobanzile mai mari fac aurul mai atractiv comparativ cu alte active cu randament, deci pretul aurului tinde sa scada cand ratele cresc.

Instabilitatea pietei: ca activ de refugiu, turbulentele politice sau economice cresc cererea pentru aur, determinand cresteri de pret.

Rezervele bancilor centrale: cand bancile centrale cumpara sau vand cantitati mari de aur din rezerve, acest lucru influenteaza pretul.

Cererea din India si China: ca piete emergente majore, cererea de bijuterii si investitii din aceste tari impacteaza mult pretul aurului.

De asemenea, progresul in extractia aurului sau utilizarile industriale pot afecta oferta sau cererea de aur.

Intelegerea modului in care acesti factori interactioneaza ajuta la anticiparea miscarilor pretului aurului si identificarea momentelor bune de intrare sau iesire din investitii.

Investitia in aur, intre legende urbane si realitate

Circula mai multe legende urbane si conceptii gresite despre investitia in aur.

Iata cateva dintre acestea:

Aurul ar fi o protectie absoluta impotriva prabusirii sistemului financiar. Fals. Desi aurul ramane un activ solid in crize, nu este o garantie absoluta. Pretul poate fi volatil.

Pretul aurului nu poate decat sa creasca pe termen lung. Fals. Pretul aurului fluctueaza in functie de cerere si oferta. Au existat si perioade lungi de declin al preturilor.

Aurul ar avea intotdeauna valoare indiferent de situatie. Fals. Valoarea aurului depinde de contextul economic si cererea pentru aur ca activ investitional sau industrial.

Investitia in aur ar fi o cale sigura catre imbogatire. Fals. Randamentul investitiilor in aur depaseste rareori inflatia pe termen lung. Aurul ajuta mai degraba la conservarea capitalului.

Guvernul ar putea confisca detinerile private de aur. Fals sau putin probabil in democratii solide. Aurul detinut legal nu prezinta motive reale de confiscare.

Toti economistii recomanda investitia in aur. Fals. Majoritatea propun maxim 10% expunere la aur ca masura de diversificare si acoperire impotriva riscurilor.

Daca economia globala se prabuseste, aurul va fi singura moneda acceptata pentru schimb. Improbabil. Chiar si in colaps economic, aurul ar avea utilitate limitata in tranzactii. Marfuri esntiale ar fi probabil mai utile.

Guvernele manipuleaza piata aurului pentru a suprima pretul. Putin probabil. Exista putine dovezi legate de manipularea pretului aurului prin interventia bancilor centrale. Piata determina de obicei pretul.

Aurul va inlocui banii in viitor. Pura speculatie. Utilizarea pe scara larga a monedelor digitale ar putea reduce de fapt cererea de aur ca activ monetar, dar aurul va continua probabil sa fie folosit in aplicatii industriale si ca vehicul investitional.

Merita sa investesti in aur? Pareri si previziuni 2024

Cu toate legendele care circula in spatele investitiei in aur, este probabil ca aurul sa ramana un activ important in portofoliile investitorilor si ale bancilor centrale datorita rolului sau istoric de depozit de valoare si acoperire impotriva riscurilor geopolitice.

Cererea de aur pentru bijuterii din pietele emergente va contribui de asemenea la sustinerea pretului aurului in viitor.

Totusi, pe masura ce noi active digitale precum bitcoin castiga popularitate, este posibil ca o parte din cererea pentru aur sa migreze catre acestea, mai ales in randul investitorilor mai tineri.

Cel mai probabil, viitoarele rezerve descoperite si tehnologii mai eficiente de extractie vor ajuta la mentinerea ofertei de aur, prevenind cresteri extreme de pret generate de deficitul de oferta.

Guvernele vor continua probabil sa detina rezerve semnificative de aur, datorita statutului de activ financiar stabil si lichid. Interventiile in piata sunt putin probabile.

Nu in ultimul rand, inflatia, dobanzile negative si instabilitatea pietelor financiare vor ramane probabil catalizatorii principali ai pretului aurului si cererii investitionale.

Merita sa investesti in aur ca incepator?

Nu putem nega ca investitia in aur este vazuta, cel putin in Romania, ca o alegere sigura, dar oare merita luata in considerare de investitorii incepatori?

Pe de o parte, aurul are anumite calitati ce pot fi atractive pentru orice investitor debutant. Fiind un activ fizic, palpabil, aurul ofera o satisfactie psihologica prin simpla sa detinere. Are o istorie indelungata ca simbol al statutului social si economic.

Pretul aurului a crescut in medie in perioade cu inflatie ridicata, deci poate ajuta la combaterea erodarii puterii de cumparare. Trebuie sa recunoastem ca investitia in aur este privita ca o modalitate de conservare a capitalului in vremuri tulburi datorita statutului sau de refugiu.

Pe de alta parte, investitiile fizice in aur presupun si anumite dezavantaje si riscuri. Costurile de achizitie si depozitare in siguranta sunt semnificativ mai mari decat la alte clase de active precum actiuni sau obligatiuni.

Pretul aurului este volatil si greu de anticipat, in special pe termen scurt. Iar pe termen lung, randamentul total al investitiilor in aur e adesea inferior altor active mai productive.

Luand in considerare toti acesti factori, recomandarea mea pentru incepatori este de a include doar o mica expunere la aur, de 5-10% din portofoliu, mai degraba cu rol de diversificare si reducere a volatilitatii generale.

O alternativa buna este investitia in fonduri ETF care urmaresc pretul aurului, fara a necesita detinere fizica. Acestea ofera expunere la investitii in aur cu costuri reduse si fara probleme de depozitare, fiind si usor de lichidat.

In concluzie, investitia in aur merita luata in considerare, insa cu expectative moderate si asteptari realiste pentru maximizarea unui succes investitional pe termen lung.

Lasă un răspuns