Banci care acorda credite tinerilor

Banci care Acorda Credite Tinerilor Studenti si Familii 2024

Ce banci acorda credite pentru tineri garantate de stat? Ma refer la programe de credit fara dobanda sau cu dobanda subventionata de stat.

Madalina N.

Situatia financiara a tinerilor in Romania este un subiect de mare actualitate. In ultimii ani, tinerii romani se confrunta cu provocari economice diverse, de la dificultati de intrare pe piata muncii pana la cresterea preturilor la imobiliare.

Salariile tinerilor sunt insuficiente pentru a acoperi cheltuielile de baza, iar rata somajului este una dintre cele mai mari din UE.

In acest context, posibilitatea de a economisi sau de a investi sume mici de bani devine o provocare majora.

Prin urmare, guvernul roman impreuna cu mai multe banci au pus la punct programe de imprumut pentru tineri, in conditii avantajoase.

Aceste programe, cum ar fi Student Invest, Family Start sau Prima Casa sunt proiectate pentru a raspunde nevoilor financiare pe care le intampina tinerii si noile familii.

Te gandesti sa-ti materializezi visele prin obtinera unui astfel de credit? Citeste in continuare despre aceste programe si vezi ce banci acorda credite tinerilor in conditii preferentiale.

Credit pentru studenti fara dobanda prin Student Invest

Programul Student Invest reprezinta o initiativa laudabila a guvernului roman, avand ca scop sustinerea studentilor in demersurile lor educationale.

Conditii de aplicare

Daca ai intre 18 si 40 ani si esti inscris intr-un program de invatamant superior autorizat de Ministerul Educatiei, ai posibilitatea de a accesa creditul Student Invest.

Programul beneficiaza de o garantie de stat de 80%, iar dobanda este subventionata integral.

Pentru aplicare la Student Invest 2024 este necesar sa ai urmatoarele documente:

 • Actul de identitate pentru a-ti confirma varsta si identitatea.
 • Documente care atesta ca esti student in cadrul unei facultati autorizate.
 • Declaratie pe proprie raspundere sau alte dovezi care sa justifice necesitatea accesarii acestui credit.
 • In cazul in care aplici pentru decontarea unor cheltuieli specifice, cum ar fi participarea la manifestari stiintifice, va fi necesar sa prezinti documentele justificative.

Procesul de aplicare presupune depunerea cererii de credit la una dintre bancile partenere ale programului.

Banci care acorda credite tinerilor prin Student Invest

Pana in acest moment, urmatoarele banci si-au anuntat intentia de a oferi credite prin intermediul programului Student Invest:

CEC Bank, Exim Banca Romaneasca, Libra Internet Bank, Techventures Bank si Creditcoop impreuna cu celelalte 26 de banci cooperatiste din retea.

Structura acestui credit este gandita pentru a se adapta studentilor si nevoilor lor specifice. Sa aruncam o privire asupra specificatiilor Student Invest 2024:

 1. Valoarea creditului: suma maxima pe care o poti imprumuta este de 75000 lei.
 2. Garantia statului: creditul Student Invest este garantat in proportie de 80% de stat, ceea ce inseamna ca un procent semnificativ din suma imprumutata este asigurat de stat in cazul in care intampini dificultati la rambursare.
 3. Dobanda si comisioane: unul dintre cele mai atractive aspecte ale programului este ca dobanda pentru credit, precum si orice comisioane aferente, sunt suportate integral de stat. Astfel, nu vei avea costuri suplimentare pe durata contractului, ceea ce inseamna ca beneficiezi practic de un credit fara dobanda.
 4. Perioada de gratie: ai la dispozitie o perioada de gratie de 5 ani, in care nu este necesar sa efectuezi plati.
 5. Durata totala a creditului: Student Invest poate fi acordat pe o durata de pana la 10 ani.

Ce poti face cu acest credit pentru tineri garantat de stat?

Daca imprumutul este aprobat, vei putea folosi suma pentru o gama variata de nevoi educationale sau personale, legate strict de parcursul tau universitar. Ne referim aici la plata taxelor de studii, achizitia de echipament informatic, plata chiriei sau chiar achitarea unui avans pentru achizitia unei locuinte.

In plus, creditul poate fi folosit pentru decontarea unor cheltuieli medicale majore (in limita a 10000 lei).

Pentru a rezuma, Student Invest 2024 este un imprumut adaptat vietii de student, pe care il poti lua fara a avea grija dobanzilor si comisioanelor.

Ce ramane de facut este sa te informezi ce banci acorda aceste credite pentru tineri fara dobanda si sa folosesti strategic banii primiti.

Credite pentru tinere familii prin Family Start

Family Start este un program destinat tinerilor care fie au deja o familie, fie planifica sa isi intemeieze una.

Programul a fost creat pentru a sprijini cuplurile in perioada de inceput, cand se pun bazele unui camin si cand apar cele mai multe provocari financiare.

Inainte de a accesa cei 150.000 lei prin Family Start este esential sa te informezi despre procedurile de aplicare, conditiile de eligibilitate si modurile in care poti utiliza fondurile.

Ce ofera acest credit pentru tinere familii?

Suma maxima ce poate fi imprumutata prin Family Start

Dupa cum spuneam, bancile pot acorda pana la 150000 lei prin acest program, o suma considerabila menita sa acopere necesitatile oricarei familii aflata la inceput de drum.

Dobanda credit Family Start

Statul subventioneaza pana la 75% din valoarea dobanzii. Prin urmare, va trebui sa platesti doar partea ramasa, adica 25% din dobanda stabilita de instutia financiara unde alegi sa faci creditul.

Temen de rambursare si conditii de acordare

Durata creditului este aceeasi ca la programul Student Invest, adica maxim 10 ani, din care 5 ani perioada de gratie.

Referitor la conditiile de acordare, este important sa mentionam ca programul Family Start este destinat persoanelor cu varsta intre 18 si 45 ani, care au intrat sau sunt pe cale sa intre intr-o familie.

Venitul net pe membru de familie trebuie sa fie de pana la 6000 lei, respectiv de pana la 7500 lei in cazul familiilor monoparentale.

In ceea ce priveste comisioanele de analiza a creditului, acestea sunt de asemenea subventionate de stat, astfel incat presiunea financiara sa fie cat mai mica pe solicitanti.

Cheltuieli eligibile si modalitati de utilizare a creditului

Iata unele dintre cele mai frecvente modalitati de utilizare a fondurilor luate prin Family Start 2024:

 1.  Achizitia sau constructia unei locuinte: poti folosi creditul pentru a da avansul in procesul de cumparare sau construire a unei locuinte.
 2.  Renovarea sau imbunatatirea unei locuinte existente: daca detii deja un imobil care necesita lucrari de modernizare, creditul Family Start te poate ajuta sa finantezi aceste schimbari.
 3. Dotarea locuintei cu mobilier si aparatura necesara: de la frigider si masina de spalat, la mobila si tehnologie, toate acestea sunt cheltuieli eligibile in programul Family Start.
 4. Cheltuieli legate de educatia si ingrijirea copiilor: aici includem taxe scolare, achizitia de rechizite, haine si costurile pentru ingrijirea zilnica a copiilor.
 5. Asistenta medicala: in cazul in care este nevoie de interventii medicale sau tratamente costisitoare, creditul poate fi utilizat pentru a acoperi aceste cheltuieli in cadrul familiei.
 6. Cresterea eficientei energetice a locuintei: investitiile in izolatie, sisteme de incalzire eficiente sau panouri solare sunt eligibile si ele, contribuind la reducerea costurilor pe termen lung.

Acestea sunt doar o parte din cheltuielile eligibile in program. Pentru lista completa, viziteaza pagina programului Family Start 2024.

Banci care acorda credite tinerilor prin Family Start

In esenta, vorbim despre aceeasi lista cu banci evidentiata si in programul Student Invest. Fiind doua masuri lansate in acelasi timp de catre guvern, institutiile financiare partenere sunt acelasi.

Includem aici CEC Bank, Exim Banca Romaneasca, Libra Internet Bank, Techventures Bank și Creditcoop impreuna cu celelalte 26 de banci cooperatiste din retea.

Din lista de mai sus, alege banca care ti se potriveste cel mai bine. Inainte de a aplica, iti recomandam sa citesti normele programului Family Start si sa te asiguri ca intelegi ce cheltuieli sunt eligibile.

In privinta documentelor necesare, Creditcoop, de exemplu, mentioneaza ca ia in considerare atat veniturile salariale, cat si alte venituri asimilate salariilor.

Creditul Prima Casa 2024

Redenumit recent ca Noua Casa, programul respectiv este o oportunitate pentru multi romani care doresc sa isi achizitioneze o locuinta.

Am ales sa il includem in lista de credite pentru tineri, desi nu exista o limita de varsta pentru aplicanti, asa cum intalnim la Student Invest sau Family Start.

Sa vedem in continuare detaliile programului Noua Casa 2024:

Valoarea creditului si dobanda

In cadrul bancilor, programul permite accesarea unui credit in lei pentru cumpararea unei singure locuinte, dupa urmatoarea structura:

– Credit de 66500 euro: pentru locuinte cu un pret de pana la 70000 euro, unde avansul minim necesar este de 5%.

– Credit de 119000 euro: pentru locuinte cu un pret de pana la 140000 euro, cu un avans solicitat de 15%.

Dobanda la Noua Casa este variabila, fiind calculata in functie de IRCC plus o marja fixa de aproximativ 2%.

Cine poate aplica si ce conditii de eligibilitate exista la Noua Casa?

Dupa cum mentionam anterior, nu se pune problema unei limite de varsta la Prima Casa/Noua Casa, iar cererea de credit poate fi depusa atat individual, cat si impreuna cu partenerul de viata, cu conditia ca amandoi sa indepliniti criteriile de eligibilitate.

Retine ca pentru a aplica la Noua Casa nu trebuie sa detii in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul/sotia nicio locuinta, sau, daca detii una, aceasta trebuie sa aiba sub 50 mp si sa nu fi fost achizitionata prin programul Prima Casa/Noua Casa.

Durata creditului poate ajunge pana la 30 ani, timp in care locuinta se va afla sub ipoteca de rang I in favoarea finantatorului.

Tine cont ca Noua Casa 2024 nu face parte din creditele cu dobanzi subventionate partial sau total de stat, astfel incat singurul avantaj al acestui program il reprezinta avansul mai mic in anumite situatii.

Creditele ipotecare precum Noua Casa presupun costuri mai ridicate decat creditele de nevoi personale standard. De aceea, daca vrei sa aplici la acest program tine cont ca va trebui sa ai o rezerva de bani atat pentru taxe notariale, cat si pentru incheierea unor garantii suplimentare.

Banci care acorda credite Noua Casa

Fondul National de Garantare a publicat lista cu banci partenere in programul Noua Casa 2024.

In cadrul acestei liste regasim majoritatea bancilor mari din Romania printre care Alpha Bank, Banca Romaneasca, BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, Garanti Bank, First Bank, ING, Intesa Sanpaolo Bank, OTP, Raiffeisen, Unicredit, Vista Bank etc.

Bancile partenere in cadrul programului Noua Casa 2024 impun conditiile standard de creditare pentru solicitanti, conform politicilor interne. Printre aceste conditii enumeram existenta unor venituri stabile, grad de indatorare ponderat si istoric pozitiv de credit.

Programele precum Noua Casa, Student Invest sau Family Start sunt destinate sa faciliteze accesul la credite pentru tineri. Asa cum am precizat la inceput, aceasta categorie intampina pana acum dificultati in obtinerea unui imprumut de la banci.

In concluzie, daca esti tanar si te afli la inceput de drum in construirea unui viitor financiar, programele respective pot fi o rampa de lansare pentru proiectele si planurile tale financiare.

Cu toate acestea, nu uita ca accesarea oricarui tip de credit presupune o mare responsabilitate financiara, astfel incat trebuie sa iei in calcul toate costurile necesare.

Lasă un răspuns