Varsta maxima Prima Casa

Varsta Maxima Prima Casa 2024 / Noua Casa si Credit Ipotecar

Te intrebi care este varsta maxima la Prima Casa in 2024? Descopera ce impact are varsta atunci cand doresti sa iei creditul Prima Casa sau alt tip de credit imobiliar.

Stiai ca varsta te poate ajuta sau chiar impiedica in cazul acordarii unui imprumut?

Programul Noua Casa 2024 reprezinta o oportunitate buna pentru cetatenii romani, in special tinerii, de a-si cumpara o locuinta cu ajutorul statului.

Acest program e succesorul programului Prima Casa si aduce cu sine cateva modificari importante menite sa faciliteze accesul la locuinte mai multor romani.

Cu alocare bugetara generoasa de 1 miliard de lei pentru anul 2024, Noua Casa promite sa fie un catalizator important al pietei imobiliare.

Comparativ cu alte optiuni de creditare imobiliara, programul Noua Casa ofera conditii mai lejere si suport de la stat, ceea ce il face destul de atragator pentru multi romani care vor sa stie varsta maxima acceptata si celelalte conditii.

In comparatie, alte credite imobiliare pot avea cerinte mai stricte si dobanzi mai mari.

Varsta reprezinta un factor determinant in obtinerea unui credit imobiliar.

De la varsta minima de aplicare pana la varsta maxima la care creditul trebuie rambursat, aceste limite pot influenta durata creditului, rata dobanzii si chiar eligibilitatea pentru primirea unui credit.

Varsta minima si maxima in programul Prima Casa

 • Varsta minima Prima Casa

Programul Noua Casa 2024 este deschis oficial persoanelor care au varsta de 18 ani. Aceasta varsta minima e stabilita pentru a se asigura ca beneficiarii sunt adulti cu drepturi depline, capabili sa isi asume responsabilitatile financiare ce decurg din obtinerea unui credit ipotecar.

Desi programul stabileste o varsta de 18 ani, unele banci au ales sa creasca aceasta limita la 23 sau 25 ani pentru acordarea creditului. Aceste banci prefera clientii cu istoric de munca mai solid si stabilitate financiara.

 • Varsta maxima Prima Casa 2024

Varsta maxima pentru Prima Casa este de 65 ani, respectiv 70 ani la terminarea creditului. Aceasta limita de varsta este impusa pentru a se asigura ca beneficiarii isi pot indeplini obligatiile pe toata durata contractului de credit.

Este clar asadar ca limita de varsta maxima influenteaza direct durata creditului Prima Casa.

De exemplu, un solicitant mai tanar poate opta pentru un termen mai lung de rambursare, ceea ce conduce la rate lunare mai mici, in timp ce un solicitant mai in varsta poate fi limitat la o durata de rambursare mai scurta.

Alte conditii de incadrare in programul Noua Casa

 • Nicio alta proprietate detinuta

Solicitantii trebuie sa declare pe propria raspundere ca nu detin in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul/sotia nicio locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita.

Alternativ, solicitantilor li se permite detinerea unei singure proprietati, cu conditia ca suprafata utila a acesteia sa fie mai mica de 50 mp.

 • Achizitionarea unei singure locuinte

Programul Prima Casa 2024 permite achizitionarea unei singure locuinte situate pe teritoriul Romaniei, plafonul maxim acordat fiind de 70000 euro.

 • Vechimea in munca

Solicitantii trebuie sa aiba cel putin 1 an vechime in munca si 6 luni lucrate la ultimul angajator, conform bancilor inscrise in program.

 • Lipsa altor datorii

Este esential ca persoanele care doresc sa aplice in programul Prima Casa 2024 sa nu aiba datorii inregistrate sau credite neachitate la data scadentei, deoarece bancile verifica istoricul in Biroul de Credit si pot respinge solicitarea daca exista debite restante, cu termenul depasit.

Varsta maxima la alte credite ipotecare de la banci

Varsta maxima la care se poate obtine un credit ipotecar in Romania variaza in functie de politica fiecarei banci.

In comparatie cu programul Noua Casa 2024, care impune o varsta maxima de 65 ani sau 70 ani la terminarea creditului, iata cateva exemple pentru a vedea cum stau lucrurile la alte tipuri de credite ipotecare:

CEC Bank: varsta maxima este de 75 de ani la finalul perioadei de rambursare pentru orice credit ipotecar.

Alpha Bank sau Unicredit solicita ca varsta maxima la sfarsitul perioadei de rambursare pentru un credit imobiliar sa fie 70 ani.

Alte banci accepta 65 ani ca varsta maxima pentru a obtine orice tip de credit pentru achizitia unei locuinte.

Bancile pot oferi dobanzi mai mici si un termen mai lung de rambursare pentru solicitantii mai tineri, in timp ce persoanele mai in varsta vor fi supuse unei perioade mai scurte de rambursare.

Inainte de a solicita orice credit imobiliar este important sa fie intelese toate aceste cerinte de eligibilitate, nu doar limitarile de varsta.

Ce reguli are Banca Transilvania la Prima Casa?

Banca Transilvania se aliniaza conditiilor celorlalte banci atunci cand vine vorba de programul Prima Casa/Noua Casa 2024.

Avansul necesar este de 5% din valoarea de piata a locuintei, iar ca vechime in munca este cerut un termen de minim 3 luni. Veniturile acceptate pot fi din salariu sau pensie, ori alte tipuri de indemnizatii.

Perioada pentru rambursarea creditului Noua Casa nu poate depasi 30 ani. Ca la celelalte banci, nici in acest caz nu se percep comisioane de analiza sau pentru rambursarea in avans a creditului.

Daca doresti sa vezi care ar fi rata lunara pentru un credit Noua Casa 2024 de la BT, iata urmatorul calcul.

Presupunem ca valoarea locuintei pe care vrei sa o achizitionezi este de aproximativ 60000 euro. Pentru acest credit ar trebui sa dai un avans de 5%, adica aproximativ 12400 RON.

Pe o perioada de 30 ani, cu o dobanda anuala de 8,26%, rezulta o rata lunara de aproximativ de 1700 lei.

Pe langa Banca Transilvania, creditul Noua Casa 2024 mai este accesibil si in cadrul ING Bank, BRD, Alpha Bank sau Raiffeisen Bank.

Compararea conditiilor celorlalte banci din program este esentiala pentru a alege cea mai buna optiune.

Varsta maxima credit ipotecar in alte tari

 • SUA

Comparativ cu Romania, in SUA nu este impusa de obicei o limita de varsta pentru a accesa un credit ipotecar. Totusi, imprumutul trebuie rambursat in maxim 30 ani.

 • Regatul Unit (UK)

In Anglia, de exemplu, varsta maxima la care un credit ipotecar trebuie sa fie rambursat variaza intre 70 si 85 ani.

Unii furnizori de credite, precum Nationwide, au o limita de varsta ce poate ajunge la 95 ani pentru clientii care nu sunt la primul imprumut.

 • Franta

Varsta maxima pentru rambursarea unui credit imobiliar in Franta este in jurul a 75 ani, similar conditiilor din Romania.

Trebuie avut in vedere ca, in spatiul european, reglementarile privind creditele sunt destul de comune datorita directivelor UE. Varsta maxima pentru credite poate insa varia de la o tara la alta, in functie de legislatia nationala si practicile bancilor locale.

In cazul programului Prima Casa/Noua Casa 2024 trebuie sa retinem ca varsta maxima este de 65 ani, respectiv 70 ani la terminarea creditului, in functie de institutia financiara la care apelam.

Celelalte credite ipotecare regasite in oferta bancilor din Romania permit rambursarea banilor pana la varsta de 75 ani.

2 thoughts on “Varsta Maxima Prima Casa 2024 / Noua Casa si Credit Ipotecar

 1. Bună ziua! Mă interesează și pe mine cât se acordă? Și câte luni trebuie să ai lucrate? Cât e necesarul de salariu? Mai multe detalii.

 2. Buna seara!
  Va rog frumos îmi puteți spune daca pot face o refinatare cu garanție imobiliară?
  Problemă este însă că avem un grad de îndatorare de peste 50%.
  Suma de refinantare ar fi 248.000, și am dori o sumă de 270.000 RON. Daca se poate pe 10 ani, soția are 57 de ani, iar eu ca soț 54.

Lasă un răspuns