Imprumut fara dobanda pentru tineri

Imprumut Fara Dobanda pentru Tineri. Credite Garantate de Stat

Programele de creditare Family Start si Student Invest au fost concepute pentru a oferi imprumuturi fara dobanda pentru tineri si familiile tinere. In acest an sunt disponibile fonduri prin care se acorda credite garantate de stat, cu dobanda suportata integral sau partial de Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse.

In contextul actual, accesul la resursele financiare pentru tineri si familiile aflate la inceput de drum este esential. Programele de imprumut fara dobanda pentru tineri vin in intampinarea nevoilor acestora, oferind un suport financiar subventionat de stat.

Pot spune ca aceste programe reprezinta un pas concret in sprijinirea tinerilor, facilitand in sfarsit accesul la credite in conditii favorabile.

Haideti sa vedem in continuare care sunt beneficiarii eligibili si cati bani pune la dispozitie statul prin intermediul bancilor partenere.

Programul de creditare Family Start 2024

Destinatari principali: programul Family Start este conceput pentru a ajuta familiile tinere sau parintii singuri cu varsta pana in 45 de ani sa isi acopere nevoile financiare in etapele importante din viata lor.

Conditii de acordare Family Start: beneficiarii trebuie sa fie persoane fizice cu domiciliul in Romania. De asemenea, varsta solicitantului trebuie sa fie cuprinsa intre 18 si 45 de ani. Solicitantii acestui program pot fi tineri care isi intemeiaza o familie sau cei care au deja o familie, cu salarii nete cumulate de pana la 7500 lei lunar.

Beneficiarii trebuie sa completeze o declaratie din care sa reiasa ca nu au accesat si nu vor accesa un alt credit in cadrul programului de la un alt finantator. De asemenea, solicitantii unui imprumut fara dobanda pentru tineri trebuie sa se incadreze in normele interne de creditare ale finantatorului (ale bancii).

Pentru a accesa fondurile disponibile in program, beneficiarii trebuie sa se adreseze bancilor partenere.

Valoare credit Family Start

Prin programul Family Start 2024, beneficiarii pot obtine credite in valoare de pana la 150000 lei (aproximativ 30000 euro), cu garantia statului.

Imprumuturile pot fi folosite pentru a acoperi o varietate de cheltuieli, inclusiv costurile legate de nunta, spitalizare in cazul nasterilor, cheltuieli pentru cresa, gradinita, scoala etc.

Creditul prin programul Family Start 2024 mai poate fi folosit si pentru achizitionarea de autoturisme noi, taxe de studii, achizitionarea de calculatoare sau pentru plata chiriei si multe altele. Cheltuielile respective pot fi decontate pe baza documentelor justificative.

Clauze: creditul Family Start poate fi acordat o singura data, pentru o perioada de maxim 10 ani. Suma maxima care poate fi imprumutata de catre tinerii eligibili este de 150000 lei, garantiile de stat fiind in proportie de 80%.

Aplicare pentru Family Start 2024

Tinerii si familiile interesate de un astfel de credit subventionat in mare parte de stat trebuie sa se adreseze bancilor inscrise in program. Procesul de aplicare poate varia de la o banca la alta, dar in general implica completarea unui formular de cerere, prezentarea documentelor necesare si evaluarea eligibilitatii de catre banca.

Documente necesare Family Start

Documentele cerute vor fi determinate de fiecare banca in parte. In general, pe langa cererea de credit, va trebui semnat un acord de consultare a Biroului de Credit.

Ca la orice alt imprumut, vei avea nevoie de actul de identitate, dovada de venit si alte documente justificative pentru inscrierea in program (certificate de casatorie sau de nastere, de exemplu).

Bancile vor evalua solicitantii pe baza criteriilor stabilite, care includ varsta, venitul si incadrarea in normele interne de creditare.

Garantii oferite de stat

Statul garanteaza 80% din valoarea creditelor acordate in cadrul programului, ceea ce reduce semnificativ riscul pentru banci si faciliteaza accesul la finantare pentru tineri.

Dobanda si alte costuri

Un procent de 75% din dobanda este subventionat de stat, ceea ce inseamna ca beneficiarii vor plati doar o fractiune din dobanda (25%).

De asemenea, celelalte costuri asociate cu procesul de aplicare si acordare a creditului, cum ar fi comisioanele de analiza, sunt suportate de stat.

Termen de rambursare: creditele acordate in cadrul programului Family Start pot fi rambursate pe o perioada de pana la 10 ani, oferind astfel beneficiarilor un termen destul de lung de acomodare.

Consecinte in caz de neplata: in situatia in care beneficiarii intampina dificultati in rambursarea creditului este esential sa comunice cu banca cat mai curand posibil.

Neplata ratelor va avea consecinte serioase pe termen lung, inclusiv afectarea scorului de credit si posibilitatea executarii silite.

Utilizarea creditului Family Start 2024

Sunt cateva obiective principale pentru care poate fi folosit acest tip de credit. De exemplu, prin programul Family Start 2024 pot fi subventionate costurile evenimentelor importante din familie. Aici includem cununia religioasa, cununia civila sau ceremonia cu prilejul casatoriei. Limita de finantare este de pana la 20000 lei per eveniment.

Cheltuieli medicale: fondurile obtinute prin acest imprumut garantat de stat mai pot fi utilizate si la plata cheltuielilor cu spitalizarea in cazul nasterilor, pentru servicii dentare, interventii chirurgicale si investigatii medicale.

Se deconteaza pana la 10000 lei pentru investigatii medicale.

Educatie si dezvoltare personala: creditul Family Start pentru tineri poate fi utilizat si pentru acoperirea costurilor asociate cu cresa, gradinita, scoala, dar si pentru cursuri extrascolare din diverse domenii.

Sunt eligibile si cheltuielile taxelor de studii, inclusiv cele pentru licenta, master, doctorat si cheltuielile cu rechizitele.

Achizitii majore: fondurile mai pot fi folosite pentru plata avansului la achizitionarea de autoturisme noi de familie. De asemenea, pot fi achizitionate echipamente tehnologice precum calculatoare, laptopuri, imprimante etc.

Chirii: beneficiarii pot utiliza fondurile si pentru a acoperi costurile cu chiria, in limita a 300 euro pe luna. Totodata, banii mai pot fi folositi pentru a amortiza o parte din costurile asociate cu achizitionarea unei locuinte noi.

Dupa cum se poate vedea, programul de creditare Family Start 2024 este destul de flexibil in ceea ce priveste utilizarea banilor. Beneficiarul trebuie sa aiba o discutie cu banca pentru a intelege clar ce tipuri de cheltuieli sunt eligibile pentru finantare.

In functie de evolutia economica si sociala, guvernul poate decide sa opreasca sau chiar sa extinda beneficiile programului Family Start pentru a include mai multe categorii de beneficiari.

Programul de creditare Student Invest 2024

Este unul dintre principalele programe de creditare subventionate de stat prin care tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 31 de ani pot primi un imprumut fara dobanda in 2024.

Student Invest conditii de acordare

Dupa cum spuneam, in acest program sunt acceptati tinerii care au implinit maxim 31 de ani si sunt inscrisi la institutii autorizate de invatamant superior.

Domiciliul solicitantilor trebuie sa fie in Romania, iar in cazul in care solicitantul este nesalariat acesta va avea nevoie de un codebitor.

Suma si durata imprumutului Student Invest

Suma maxima ce poate fi imprumutata prin programul Student Invest 2024 este de 75000 lei.

Durata maxima a creditului este de 10 ani, din care 5 ani pot fi considerati perioada de gratie.

Avand in vedere ca este un program subventionat de stat, Student Invest reprezinta unul dintre principalele imprumuturi fara dobanda pentru tineri. Platesti doar suma imprumutata.

Cheltuieli eligibile in programul Student Invest

Educatie: creditul poate fi utilizat pentru acoperirea taxelor de studii, inclusiv licenta, master si doctorat, dar si pentru a achizitiona materiale educationale.

Tinerii pot folosi acest imprumut fara dobanda si pentru a acoperi costurile cu publicarea cartilor si studiilor de specialitate, precum si pentru plata taxelor de participare la diverse evenimente stiintifice.

Chirie: la fel ca si in cazul Family Start, si in cadrul programului Student Invest 2024 sunt eligibile si costurile asociate cu plata chiriei. Banii mai pot fi folositi si ca avans pentru cumpararea unei locuinte.

Alte cheltuieli eligibile

In cadrul programului Student Invest se pot deconta costurile serviciilor dentare, precum si a altor investigatii medicale, dar si unele cheltuieli legate de transport sau achizitionarea de echipamente tehnologice.

Asadar, prin oferirea unui credit cu dobanda 0 si o perioada de gratie substantiala, programul Student Invest vine in intampinarea tinerilor care isi doresc sa isi continue studiile sau sa investeasca in educatia lor fara a fi impovarati de datorii.

Student Invest si Family Start. Banci partenere

Asa cum am mai spus, programul de creditare Student Invest si Family Start sunt initiative guvernamentale destinate sa ajute tinerii si familiile sa acceseze finantare pentru diverse necesitati.

Aceste programe fac parte din categoria imprumuturilor fara dobanda pentru tineri si sunt administrate de Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse.

Cele mai cunoscute banci care participa la aceste programe si care vor acorda credite sunt CEC Bank, BCR, Banca Transilvania si Libra Bank.

Alte banci partenere Family Start si Student Invest includ Banca Cooperatista Baia Mare, Banca Cooperatista Eurocoop Sf. Gheorghe, Banca Cooperatista Targu Jiu si multe altele. In total, exista peste 30 de banci participante in aceste programe.

Care sunt principalele diferente dintre Family Start si Student Invest?

  1. Scopul

Family Start ajuta tinerii cu cheltuieli familiale.

Student Invest ajuta tinerii cu finantarea educatiei.

2. Suma maxima a creditului

Prin Family Start se ofera pana la 150000 lei.

Prin Student Invest se acorda maxim 75000 lei.

3. Utilizarea creditului

Family Start poate fi accesat pentru cheltuieli legate de cresa, scoala, chirie, achizitii auto etc.

Student Invest poate fi utilizat in principal pentru decontarea cheltuielilor legate de educatie.

4. Costuri

In cadrul Family Start este subventionata de catre stat 75% din dobanda.

In cadrul Student Invest dobanda este subventionata in totalitate.

Bine de stiut: Statul suporta integral comisioanele in cadrul ambelor programe.

Student Invest si Family Start 2024: cand se acorda?

Persoanele interesate de aceste programe de creditare pot incepe demersurile de aplicare incepand cu data vineri, 13 octombrie 2023.

Majoritatea bancilor participante in program sunt pregatite sa preia cererile de credit ale persoanelor fizice eligibile.

Prin ultimele ordonante au fost majorate sumele care pot fi acordate, astfel ca prin Student Invest ai acum acces pana la 75000 lei, iar prin Family Start pana la 150000 lei.

One thought on “Imprumut Fara Dobanda pentru Tineri. Credite Garantate de Stat

Lasă un răspuns