Family Start 2023

Programul Family Start 2024: Conditii si Banci. Cand incepe?

Te intrebi cand incepe Family Start 2024? Vrei sa afli conditii si banci participante? Iata tot ce trebuie sa stii despre acest program de creditare.

Family Start 2024 este un program pus la cale de guvern pentru a da o mana de ajutor familiilor tinere si parintilor singuri din Romania.

Ideea e simpla: viata e din ce in ce mai scumpa si cei la inceput de drum au nevoie de un pic de ajutor pentru a face fata cheltuielilor tot mai mari.

Poate vrei sa dai avansul ca sa cumperi o casa, sa le asiguri un mediu decent copiilor, sau pur si simplu, sa te descurci mai bine de la o luna la alta.

Ei bine, Family Start 2024 incepe si vine cu o solutie: credite cu dobanda subventionata de stat, mai mica decat vei gasi in mod normal la banci.

Programul asta nu e doar un ajutor de moment, e un pas spre un viitor mai stabil pentru tine si familia ta.

E clar ca nu toata lumea are acces la aceleasi resurse financiare, iar Family Start 2024 poate fi acel ajutor de care ai nevoie la inceput.

Asadar, nu e doar despre bani, e si despre a avea oportunitatea de a schimba ceva in viata ta si a familiei tale.

In randurile care urmeaza o sa iti prezint programul de creditare Family Start 2024, ce s-a schimbat fata de anii trecuti, cand te poti inscrie si ce avantaje poti avea.

Asadar, daca esti curios sa afli cum te poate ajuta guvernul sa faci fata cheltuielilor mari, citeste in continuare si descopera toate detaliile despre Family Start 2024.

Prezentare program Family Start 2024

Prin Family Start 2024 guvernul ofera posibilitatea de a accesa un credit cu dobanda subventionata. Asta inseamna ca dobanda pe care o vei plati va fi mai mica decat cea standard obtinuta la banci.

Suma maxima pe care o poti imprumuta a fost marita la 150000 lei, o suma destul de generoasa.

Dar ce poti face cu banii? Ei bine, lista este destul de variata si acopera multe dintre nevoile unei familii.

Poti folosi fondurile Family Start pentru educatia si activitatile extrascolare ale copiilor, pentru achizitionarea unei masini, renovarea unei locuinte sau chiar pentru dotarea casei cu panouri fotovoltaice.

Practic, Family Start 2024 vine ca o mana de ajutor pentru a-ti imbunatati conditiile de trai.

Un aspect important al programului este varsta maxima a beneficiarilor.

Daca ai pana in 45 de ani si te incadrezi in conditiile mentionate, atunci ai sanse sa poti accesa acest program.

Programul are niste praguri de venit care trebuie respectate, dar acestea sunt gandite sa permita unui numar cat mai mare de persoane sa poata aplica.

Bine de stiut: Family Start 2024 nu este un program izolat, ci face parte dintr-un efort mai larg de a oferi suport financiar tinerilor. Alaturi de alte programe similare, cum ar fi cel pentru studenti, Family Start e un pas important pentru cresterea sigurantei financiare la nivel national.

 • Istoricul programului

Programul Family Start nu este la prima editie si a avut parte de cateva modificari pe parcursul timpului.

Initial sumele puse la dispozitie erau mai mici iar criteriile de acordare mai stricte. Cu timpul, autoritatile au relaxat aceste criterii si au majorat sumele disponibile.

De exemplu, anterior suma maxima era 75000 lei dar acum s-a dublat, ajungand la 150000 lei.

Asadar, comparativ cu editia anterioara, Family Start 2024 propune un pachet financiar mai generos si un proces de aplicare simplificat.

Pe langa aceste schimbari, Family Start 2024 include noi categorii de cheltuieli eligibile.

Acum, fondurile pot fi folosite si pentru achizitionarea de electrocasnice dar si pentru investitii in energie regenerabila, precum cumpararea de panouri solare.

Totusi, nu toate schimbarile au fost bine primite de toata lumea. Unii critica faptul ca desi sumele disponibile au crescut, acestea tot nu sunt suficiente pentru a face o diferenta semnificativa, mai ales in zonele urbane unde costurile sunt din ce in ce mai ridicate.

Family Start conditii de eligibilitate

Pentru a beneficia de avantajele oferite de programul Family Start 2024, exista anumite criterii pe care solicitantii trebuie sa le indeplineasca.

Aceste conditii sunt stabilite pentru a se asigura ca fondurile ajung la cei care au cu adevarat nevoie de sprijin.

Haideti sa analizam aceste conditii si sa vedem cine se incadreaza in program.

 • Varsta si componenta familiei

Programul Family Start este destinat tinerelor familii care isi propun sa inceapa sau sa isi consolideze un trai impreuna.

In ceea ce priveste varsta, aceasta trebuie sa fie cuprinsa intre 18 si 45 de ani pentru cel putin unul dintre membrii familiei.

Conform legislatiei aferente programului, prin termenul de familie se intelege sot si sotie, cu sau fara copii cu varsta pana la 18 ani. Sunt eligibile si familiile monoparentale, dar si barbatul si femeia necasatoriti care traiesc si se gospodaresc impreuna.

 • Veniturile familiei

Exista un plafon de venit lunar pe membru de familie care permite inscrierea in program.

In mod specific, venitul net lunar pe membru de familie nu trebuie sa depaseasca 6000 lei.

In cazul familliilor monoparentale, limita de venit e mai mare, de pana la 7500 lei.

Recent, s-a extins categoria persoanelor eligibile, si pe langa familiile tinere au fost inclusi studentii, masteranzii si doctoranzii.

 • Istoricul din Biroul de Credit

Informatiile disponibile pana in acest moment nu ofera detalii despre modul in care istoricul din Biroul de Credit poate influenta eligibilitatea, insa e probabil ca un istoric de creditare pozitiv sa faciliteze aprobarea la bancile partenere Family Start.

 • Rezidenta

Au dreptul sa acceseze programul Family Start persoanele care locuiesc in Romania. Fondurile ar trebui investite in economia locala.

 • Utilizarea banilor

Prin Family Start fondurile trebuie folosite in scopuri specifice, iar aici enumeram achizitionarea sau renovarea unei locuinte, educatia copiilor sau achizitionarea unui autoturism pentru familie.

Exista si alte cheltuieli eligibile, cum ar fi costurile cu nunta, cununia, cheltuieli cu spitalizarea in cazul femeilor gravide, taxele de studii si multe altele.

Concret, fondurile ar trebui directionate in economia locala prin investitii in educatie, sanatate si noi locuinte.

Family Start Banci partenere

Sunt peste 30 de banci afiliate programului Family Start 2024, astfel ca potentialii beneficiari pot aplica la institutia financiara cea mai apropiata.

Iata principalele banci care accepta cereri pentru programul Family Start in prezent:

 • CEC Bank
 • Libra Bank
 • Banca Centrala Cooperatista
 • Reteaua de Banci Cooperatiste Creditcoop

Programul Family Start beneficiaza de colaborarea mai multor banci care urmeaza sa semneze sau au semnat conventii cu Fondul Roman de Contragarantare si Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse.

Pentru mai multe informatii despre fonduri si bancile partenere poti vizita pagina oficiala a programului Family Start.

Proces de aplicare Family Start 2024

Procesul de aplicare incepe cu pregatirea documentelor necesare. Aceasta poate include, dar nu se limiteaza la, documente de identitate, dovezi de venit, certificat de casatorie sau alte acte relevante care sa ateste componenta familiei si starea civila.

Depunerea cererii

Dupa ce toate documentele au fost pregatite, pasul urmator consta in depunerea cererii.

Evaluarea solicitarii

Odata ce solicitarea a fost depusa la una dintre bancile partenere programului Family Start, va urma o perioada de evaluare si verificare a informatiilor furnizate de catre solicitant.

Aprobarea si acordarea creditului

Dupa ce solicitarea a fost aprobata urmeaza semnarea contractului de credit si acordarea fondurilor. Imprumutul poate fi acordat sub forma de credit in una sau mai multe transe, pana la suma maxima de 150000 lei.

Perioada de gratie si rambursare

Programul ofera o perioada de gratie in care beneficiarul poate sista plata ratelor. Aceasta perioada de gratie poate fi intinsa pe maxim 5 ani, durata de rambursare fiind de maxim 10 ani.

Dupa ce expira perioada de gratie, beneficiarii ramburseaza creditul conform contractului incheiat cu banca.

Comisioane si dobanzi

O parte importanta din dobanda este subventionata de stat, ceea ce inseamna ca vorbim de un credit accesibil, cu costuri destul de mici.

De asemenea, comisioanele asociate cu creditul sunt suportate de la bugetul de stat, ceea ce reduce si mai mult costurile pentru beneficiar.

Programul Family Start 2024 vine cu oferta atractiva in ceea ce priveste dobanda.

Dobanda aplicata de banci este cea de tip variabil, compusa din indice IRCC plus 4% pe an. Din aceasta dobanda, 75% este subventionata de stat, astfel ca mare parte din costul dobanzii e acoperita de guvern.

Modificari recente Family Start si norme de aplicare

Recent, Family Start 2024 a fost actualizat prin Legea 224/2023, aducand cateva schimbari majore in program.

Cele mai notabile modificari au fost urmatoarele:

Cresterea sumei ce poate fi imprumutata

O schimbare majora adusa de Legea 224/2023 este suplimentarea sumei imprumutate, care a ajuns acum la 150000 lei. Costurile de trai si preturile imobiliarelor au crescut, asa ca familiile tinere au nevoie de mai mult suport financiar pentru a face fata acestor cheltuieli.

Extinderea domeniilor pentru utilizarea banilor

Modificarile recente includ extinderea domeniilor in care pot fi folosite fondurile. Pe langa posibilitatea de a folosi banii pentru renovarea sau achizitionarea unei locuinte, beneficiarii pot folosi fondurile pentru a investi in solutii de economisire a energiei sau pentru a achizitiona electrocasnice noi.

Simplificarea procesului de aplicare

Procesul de inscriere in program a fost simplificat pentru a reduce birocratia si a scurta timpul de aprobare.

Criterii de eligibilitate modificate

Acum, programul este deschis nu doar pentru familiile tinere, ci si pentru parintii singuri. Numarul de potentiali beneficiari a fost extins prin aceasta masura, incluzand familiile monoparentale.

Este demn de mentionat ca modificarile aduse programului Family Start 2024 nu au venit doar din partea guvernului, ci si ca rezultat al consultarilor cu institutiile financiare partenere.

23 thoughts on “Programul Family Start 2024: Conditii si Banci. Cand incepe?

 1. Stiti cumva daca si cand se va relua programul?
  Eu am depus deja dosarul de anul trecut, dar nu am mai prins fonduri

  1. Buna ziua, programul se desfasoara in prezent. Bancile inscrise in program pot primi si analiza dosare de credit, conform comunicatului Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

 2. De fapt, băncile nu îți acordă împrumutul pe 10 ani ci pe 5 ani… și o familie cu un venit decent nu se mai încadrează deloc sau în cel mai fericit caz poate accesa doar o parte din suma maximă. Ce mă enervează pe mine, e că nu se spune toate modificările reale și te trezești la bancă cu alte condiții și alte „beneficii”. Eu sunt dezamăgită sincer de modul în care se desfășoară acest program!

 3. Ce vechime la locul de munca e necesară? Se poate depune dosarul acum? Că am fost la CEC și mi s-a spus că nu mai sunt fonduri și să încerc din nou în noiembrie! Pentru noiembrie pot depune acum dosarul?

  1. Majoritatea bancilor din Romania, cu mici exceptii, impun minim 3-6 luni vechime la actualul loc de munca si 1 an vechime totala neintrerupta. Mai multe detalii aici.

   Va recomand sa incercati sa aplicati si la alte banci pentru Family Start, nu va limitati doar la CEC. Ati incercat la Libra Bank sau TechVentures Bank, de exemplu?

  2. Buna ziua, eu m-am interesat anul trecut in decembrie si au spus cei de la CEC ca inca nu au informatii despre acest program, vad ca dumneavoastra ati intrebat in martie si v-au zis ca nu mai au fonduri. Oare aceste programe sunt date cu dedicatie?
   Din ceea ce am citit in comentarii, oamenii simpli nu prea pot acesa programe avantajoase…

  1. Sigur! Este valabil, respectând condițiile de vârstă, și pentru cei necăsătoriți care conviețuiesc și se gospodăresc împreună.

 4. Buna ziua, unde se face cererea de inscriere pe site ul Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse sau pe siteul bancii de unde doresc sa accesez creditul.

  1. Nu se aplică pe site-ul
   Ministerului. Vă recomand să mergeți la o bancă înscrisă în program și să aplicați direct în sucursală. Doar să vă grăbiți, deorece fondurile se epuizează rapid.

 5. Bună seara, dacă abia am 4 luni vechime, acesta fiind primul loc de munca, nu am un an de vechime în munca, pot beneficia de credit?

 6. Buna ziua, am reusit sa accesez creditul Family Start in sensul in care cererea mi-a fost aprobata de catre banca si a fost trimisa la fondul de garantare, de la care se asteapta raspuns si iar momentul in care avem raspunsul se va semna contractul.
  Banii doresc sa ii folosesc pt achizitionarea unui apartament, avans , iar pentru diferenta, credit ipotecar, insa de la banca mi-au spus ca din momentul in care noi semnam actele o sa avem termen de 1 luna sa folosim banii, de gasit apartament, daca nu o sa gasim pana in momentul acela, si facut restul actelor, ceea ce mi se o perioada foarte scurta pt tot acest proces, nu am reusit sa gasesc nicaieri acest termen de 1 luna, si din ceea ce stiam termenul de folosire al banilor era de 3 luni.

  Stie cineva sa se fi modificat ceva?

Lasă un răspuns