Varsta maxima credit ipotecar

Varsta Maxima Credit Ipotecar: BRD, ING, BT sau BCR? Limita

In privinta conditiilor la acordarea unui imprumut, care poate fi varsta maxima credit ipotecar ING sau BT?

Eugen T.

Creditul ipotecar este, fara indoiala, un angajament pe termen lung, iar bancile evalueaza cu atentie capacitatea de rambursare a solicitantului pe intreaga durata a contractului. Acest lucru inseamna ca varsta maxima admisa la finalizarea imprumutului este o conditie de baza.

Pragul de varsta este  stabilit de fiecare banca in parte si este influentat de politica interna, de legislatie si de practicile de risc.

Analiza pe care o efectueaza banca inainte de a acorda un credit ipotecar va include si alte conditii, precum evaluarea veniturilor, vechimea in munca si stabilitatea financiara a solicitantului.

Te intrebi daca varsta iti poate pune piedici in calea unui credit ipotecar? Afla in continuare in ce consta un astfel de imprumut, de la conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti, ce vechime trebuie sa ai si cat dureaza sa iei un credit ipotecar in Romania.

Daca te grabesti, retine ca bancile acorda credite ipotecare pana la 65 ani pentru cei care se afla acum in campul muncii (angajati), si pana la 70 ani pentru pensionari. Sunt si cateva banci care ofera credite ipotecare pana la 75 ani, dupa cum vom vedea in exemplele de mai jos.

Afla si care e varsta maxima Prima Casa, un imprumut ipotecar cu doar 5% avans.

Varsta maxima credit ipotecar in Romania

Varsta influenteaza accesul la credite. Bancile privesc spre varsta de pensionare cu precautie, dar asta nu inseamna ca varstnicii sunt exclusi automat de la posibilitatea de a mai lua un credit.

Trebuie sa intelegi ca desi bancile sunt prudente, ele sunt deschise in a colabora cu tine chiar daca ai o varsta mai inaintata.

Varstnicii care vor sa acceseze un credit ipotecar ar trebui sa stie ca stabilitatea este cheia. Daca veniturile tale sunt predictibile si constante, daca ai alte active care pot garanta rambursarea, atunci banca va lua in considerare toate aceste elemente pentru a-ti acorda un credit cat mai usor.

Afla mai jos care ete varsta maxima credit ipotecar la principalele banci din Romania:

Varsta maxima credit ipotecar CEC Bank

Daca ai o varsta respectabila, atunci poti apela la CEC Bank, deoarece aceasta banca ofera credite ipotecare pana la 75 ani.

Aceasta este o limita de varsta intalnita de obicei la foarte putine banci. Tine cont insa ca 75 ani reprezinta varsta pana la care trebuie sa rambursezi imprumutul.

Practic, daca ai 60 ani, poti lua un credit ipotecar pe maxim 15 ani.

Varsta maxima credit ipotecar ING

ING Bank este destul de flexibila atunci cand vine vorba de acordarea unui imprumut, motiv pentru care se afla in lista noastra cu cele mai bune credite ipotecare.

Varsta maxima la ING este de 70 ani pentru credite ipotecare, dar si pentru celelalte tipuri de imprumuturi.

Daca doresti sa aplici aici, poti cere detalii complete mergand intr-un sediu ING. Acolo vei face si o simulare si ai sanse sa primesti un credit cu aprobare pe loc.

Varsta maxima credit ipotecar BT

Banca Transilvania pastreaza o nota mai riguroasa, astfel ca poti lua un credit ipotecar pana la 65 ani daca esti angajat, si pana la 70 ani daca esti pensionar.

Aceasta limita de varsta este aplicabila tuturor imprumuturilor Banca Transilvania si vine in completarea celorlalte conditii ale bancii.

Varsta maxima credit ipotecar BRD

BRD are conditii similare de creditare ca BT. Asadar, varsta maxima la un credit ipotecar este 65 ani pentru salariati si 70 ani pentru pensionari.

Ai nevoie de un avans de 15% la principala oferta ipotecara de la BRD. Banca vine in completarea avansului cu o suma generoasa pentru achizitia propriei tale locuinte.

Tot la BRD poti refinanta alte credite ipotecare, trecand de la o oferta cu dobanda fixa la una cu dobanda variabila.

Varsta maxima credit ipotecar BCR

Daca ai pus ochii pe un imobil si vrei sa il cumperi prin credit ipotecar, atunci cu siguranta vrei sa stii si conditiile BCR.

Fiind o banca destinata tuturor persoanelor eligibile,  BCR are o limita de varsta asemanatoare cu CEC Bank. Asadar, poti lua un credit ipotecar BCR pana la 75 ani ca pensionar.

In cazul salariatilor, varsta nu trebuie sa depaseasca 65 ani pentru barbati si 63 ani pentru femei, practic varsta legala de pensionare in Romania.

Varsta maxima credit ipotecar Alpha Bank

Daca te gandesti sa obtii un credit ipotecar de la Alpha Bank, regula de aur pe care trebuie sa o respecti este varsta maxima la care poti finaliza contractul de credit. Vorbim de 70 ani, la fel ca la BRD si Banca Transilvania.

Avand in vedere aceasta limita de varsta, trebuie sa iti calculezi foarte bine perioada de rambursare, astfel incat sa termini creditul inainte de a implini 70 ani.

Varsta maxima credit ipotecar UniCredit Bank

La UniCredit, conditiile privind varsta maxima pentru rambursarea unui credit ipotecar specifica limita de 70 ani.

Banca va analiza varsta ta actuala pentru a determina pe ce perioada iti poate oferi un credit. Retine ca nu poti sa depasesti varsta maxima admisa la finalizarea creditului.

De aceea, atunci cand te gandesti sa iei un credit ipotecar este esential sa evaluezi nu doar suma de care ai nevoie sau dobanda, ci si sa te asiguri ca perioada de rambursare oferita de banca se potriveste cu posibilitatile tale de plata.

Varsta pe care o ai defineste perioada de rambursare a unui credit

Este important sa intelegem cum varsta influenteaza structura si perioada maxima de rambursare a unui credit ipotecar.

In momentul acordarii creditului, varsta ta influenteaza atat durata de rambursare, cat si suma totala pe care o poti imprumuta si in final, valoarea ratei lunare.

Dupa cum ai vazut, institutiile financiare precum CEC Bank sau BCR acorda credite pensionari pana la 75 ani, in timp ce BT sau BRD aplica reguli usor mai stricte, oferind credite pana la maxim 70 ani.

Astfel, daca ai 40 ani si soliciti un credit ipotecar, ai putea sa beneficiezi de o perioada de rambursare de pana la 30-35 ani in functie de politica fiecarei banci. Acest lucru vine cu avantajul unor rate lunare mai mici, dar si cu dezavantajul unei dobanzi acumulate mai mari pe parcursul atator ani.

Altfel sta situatia daca vrei un credit ipotecar si ai 50 ani. Luand in considerare limita de 70 ani, ai doar 20 ani la dispozitie pentru a rambursa creditul.
Acest lucru inseamna ca pentru aceeasi suma imprumutata, rata lunara va fi mai mare, deoarece timpul pentru rambursare este mult mai scurt.

In plus, capacitatea de a accesa o suma mai mare de bani in aceste conditii poate fi limitata, avand in vedere ca banca va stabili rata lunara in functie de veniturile pe care le ai.

Iata un exemplu concret referitor la influenta pe care o are varsta si perioada de rambursare in stabilirea ratei la un credit ipotecar:

Sa presupunem ca aplici pentru un credit ipotecar de 200000 euro.

La varsta de 40 ani, cu o perioada de rambursare de 35 ani si o dobanda de 5%, rezulta o rata lunara de aproximativ 1000 euro.

La varsta de 50 ani, pentru o perioada de rambursare de 20 ani si aceeasi dobanda  de 5%, rata lunara ar creste la aproximativ 1300 euro.

Acest mic exemplu ilustreaza clar ca varsta este un factor determinant in structura unui credit ipotecar, afectand direct ratele lunare si perioada de rambursare.
Pe masura ce perioada de rambursare se scurteaza, rata lunara este mai mare.

Cum stabileste banca cati bani poti imprumuta?

Cu cat esti mai tanar cand iei creditul, cu atat banca iti poate oferi o perioada de rambursare mai lunga.

De ce? Pentru ca statistic te afli in activitate si implicit ai mai multe posibilitati de a rambursa datoria.

De exemplu, la 40 ani, la toate bancile te incadrezi pentru o rambursare de 30 ani, deoarece banca presupune ca o sa lucrezi pana la varsta de pensionare si poti acoperi pana atunci ratele.

Dupa cum am vazut, acest lucru afecteaza in mod direct si valoarea ratei lunare. O perioada mai scurta de rambursare inseamna rate lunare mai mari, deoarece trebuie sa acoperi suma imprumutata intr-un interval mai concentrat de timp.

Pe de alta parte, trecand peste varsta pe care o ai, banca va analiza si veniturile tale lunare. Nu vorbim numai de salariu de la locul de munca, ci despre toate sursele de venit pe care le ai.

Poate ca obtii venituri din chirii, detii o mica afacere sau poate ca incasezi dividende din investitii. Toate aceste venituri conteaza, deoarece, pe langa varsta maxima, banca vrea sa vada un tablou complet al situatiei tale financiare actuale.

Rata dobanzii e un alt factor principal atunci cand banca stabileste suma pe care o poti imprumuta. Gandeste-te la ea ca la costul pe care il platesti pentru privilegiul de a folosi banii bancii pe o perioada atat de lunga.

In cazul in care se aplica dobanda fixa, vei sti exact cat trebuie sa platesti de la inceput si pana la sfarsit. In schimb, daca dobanda e variabila, ea poate fluctua si va influenta direct rata pe care trebuie sa o platesti.

Nu trebuie neglijat nici istoricul tau de credit. Daca ai mai avut imprumuturi in trecut si le-ai gestionat cu brio, este posibil ca banca sa iti ofere o dobanda mai mica.

Prin urmare, vei beneficia de o rata lunara mai avantajoasa si mai usor de gestionat.

Si nu in ultimul rand, regulile BNR in materie de grad de indatorare trebuie trebuie respectate atat de tine ca debitor, dar mai ales de banca.

Institutia financiara trebuie sa se asigure ca ratele pe care le impune nu depasesc  un anumit procent din venitul tau lunar (40%).

Asadar, cand vine vorba de stabilirea ratei lunare, banca imbina toate aceste elemente pentru a gasi acea suma ideala, una care sa respecte regulile si care sa fie convenabila pentru tine ca debitor.

Lasă un răspuns