Ce salariu trebuie sa ai pentru un credit 10000 euro

Ce Salariu Trebuie Sa ai Pentru un Credit 10000 Euro in 2024

Ce salariu trebuie sa ai pentru un credit 10000 euro? Ce banca acorda un astfel de imprumut cat mai rapid?

Marian S.

Daca ai nevoie de 10000 euro si te gandesti sa apelezi la un credit bancar, inevitabil te vei intreba ce salariu trebuie sa ai pentru a indeplini conditiile bancilor.

Atunci cand acorda un imprumut, bancile se vor uita in primul rand la cat castigi. Ulterior, vor lua in considerare ce alte datorii mai ai, astfel incat sa poata stabili gradul maxim de indatorare.

In continuare, vom vedea ce salariu trebuie sa ai pentru un credit 10000 euro, cum iti evalueaza banca cererea si ce sanse ai sa obtii aceasta suma cat mai rapid posibil.

Daca nu vrei sa parcurgi intregul articol, tine cont ca majoritatea bancilor iti vor solicita intre 2500-3000 lei pentru a obtine un credit 10000 euro pe 5 ani. Poti lua un astfel de credit de la Banca Transilvania, ING, UniCredit, Garanti sau Patria Bank.

Cat e rata lunara la un credit 10000 euro?

Iata care sunt costurile pe care le presupune un credit in valoare 10000 euro la principalele banci din Romania, sortate in functie de dobanda anuala practicata:

Credit 10000 euro Banca Transilvania

Pentru un credit in valoare de 10000 euro, la BT vei plati o rata lunara de 982 lei, asta daca alegi sa rambursezi suma luata in 5 ani.

Creditul Practic BT presupune un venit minim de 2500 lei/luna, valoarea DAE fiind 7,18% in prezent.

Credit 10000 euro Garanti BBVA

Creditul de nevoi personale de la Garanti, cu virarare de salariu si asigurare, presupune o rata lunara de 1065 lei.

Daca te intrebi ce salariu trebuie sa ai pentru un imprumut 10000 euro la aceasta banca, atunci afla ca venitul minim acceptat incepe de la 2500 lei, la fel ca la BT.

Costul DAE pentru un astfel de credit pe 5 ani este de 11,42%.

Credit 10000 euro ING

Aflata pe locul 3 in privinta costurilor, ING Bank vine cu o oferta competitiva daca ai nevoie de un credit in valoare de 10000 euro.

Rata lunara pe 5 ani va fi de 1175 lei, iar DAE de 12,87%. Salariul acceptat de banca incepe de la 2500 lei.

Credit 10000 euro Patria Bank

Patria Bank pune la dispozitia clientilor un credit 10000 euro la care rata lunara va fi de 1109 lei.

Vorbim evident de aceeasi perioada de rambursare (5 ani), oferta fiind valabila daca se vireaza salariul intr-un cont deschis la aceeasi banca.

DAE incepe de la 12,93%, iar salariul minim acceptat este 2500 lei pentru a putea aplica.

Credit 10000 euro UniCredit

Creditul de Realizari Personale oferit de UniCredit implica o dobanda anuala efectiva (DAE) de 13,7%, astfel ca pentru 10000 euro pe 5 ani vom achita o rata lunara de 1156 lei.

Ce salariu trebuie sa ai pentru un credit 10000 euro?

Dupa cum observam din analiza de mai sus, poti primi un credit 10000 euro chiar si cu salariu minim pe economie.

Conditia principala este sa ai un istoric fara probleme in Biroul de Credit si sa alegi o perioada de creditare cat mai lunga – pentru a beneficia de o rata mai mica.

Daca optezi pentru o perioada de 5 ani, la 10000 euro imprumutati, rata lunara poate fi chiar mai mica de 1000 lei.

Este cazul Practic BT, oferta de credit de la Banca Transilvania, unde va trebui sa platesti circa 982 lei in cele 60 de luni de contract.

Cum stabileste banca daca poti imprumuta 10000 euro?

Fiecare banca are un proces de analiza personalizat, care va lua in calcul anumite criterii de eligibilitate. Afla in continuare care sunt cele mai importante elemente din procesul de analiza, indiferent de banca la care decizi sa aplici.

  • Varsta

Majoritatea bancilor cer solicitantilor sa aiba cel putin varsta majoratului, si ideal peste 20-21 ani (pentru a demonstra o oarecare vechime in munca).

De asemenea, exista un prag superior de varsta pana la care bancile sunt dispuse sa acorde credite, acesta fiind in stransa legatura cu varsta de pensionare (maxim 65-70 ani).

  • Rezidenta

Pentru a accesa mai usor un credit, trebuie sa fii rezident in Romania. Unele banci pot solicita sa ai rezidenta permanenta, in timp ce altele pot accepta si rezidenti temporari, dar e posibil ca in acest ultim caz sa fie nevoie de mai multe acte care sa ateste situatia persoanei respective.

Vechimea si stabilitatea locului de munca

Daca ai un loc de munca pe perioada nedeterminata si esti angajat la aceeasi companie de ani de zile, asta poate cantari destul de mult in favoarea ta.

Chiar daca accepta si contracte de munca pe perioada determinata, bancile pot solicita dovezi suplimentare in acest caz, care sa confirme ca ai avut venituri stabile in ultimii ani.

Ce venituri trebuie sa ai pentru un credit 10000 euro

Pe langa criteriile de baza de mai sus, atunci cand iei in considerare aplicarea la un credit 10000 euro, venitul tau este fara indoiala unul dintre cele mai importante aspecte.

De obicei, bancile iau in considerare venitul net atunci cand calculeaza cat la suta din salariu poti directiona pentru plata ratelor.

Venitul net reprezinta suma de bani pe care o primesti dupa ce toate taxele si impozitele au fost scazute din salariul brut. Cu alte cuvinte, venit net = suma pe care o primesti in mana la final de luna.

Exemple de venituri luate in calcul la un credit 10000 euro

Bancile sunt deschise sa accepte diverse tipuri de venituri atata timp cat acestea sunt recurente si declarate la ANAF.

Salarii: reprezinta cea mai comuna forma de venit, motiv pentru care este usor acceptata in majoritatea cazurilor si luata in considerare in proportie de 100%.

Pensii: daca vorbim de cei varstnici, pensia este probabil venitul lor principal. Aceasta sursa de venit este, de asemenea, luata in considerare in procent de 100%.

Venituri din profesii liberale si PFA: avocati, notari, medici si alti profesionisti care lucreaza pe cont propriu au posibilitatea sa utilizeze aceste venituri pentru a obtine un credit in valoare de 10000 euro.

Venituri din chirii: daca ai proprietati pe care le inchiriezi, venitul generat de acestea poate fi folosit pentru a obtine un credit de 10000 euro, cu conditia sa poti prezenta bancii contractele de inchiriere inregistrate la Fisc.

Dividende si investitii: daca esti actionar intr-o companie si primesti dividende, acestea pot fi considerate de catre banca surse adiacente de venit, atata timp cat sunt recurente si pot fi dovedite cu acte.

Alte surse: alte surse de venit, cum ar fi indemnizatia de crestere copil sau veniturile din drepturile de autor, pot fi, de asemenea, luate in considerare, cu conditia sa existe acte justificative.

Retine: pentru un credit de 10000 euro, bancile prefera in general veniturile care sunt predictibile si stabile pe o lunga perioada de timp. Prin urmare, veniturile salariale sunt considerate cele mai sigure in acest sens.

Pe de alta parte, veniturile provenite din freelancing, chirii, dividende sunt mai greu de acceptat, motiv pentru care e posibil sa intampini dificultati la unele banci daca vrei un imprumut de 10000 euro.

Ce grad de indatorare trebuie sa ai pentru un credit 10000 euro?

In Romania, BNR a stabilit ca gradul de indatorare nu ar trebui sa fie mai mare de 40% din veniturile lunare. Asta inseamna ca daca tu castigi 4000 lei, nu ar trebui sa platesti mai mult de 1600 lei pentru ratele creditelor.

Acum, sa vorbim putin despre impactul datoriilor asupra gradului de indatorare. Sa zicem ca ai deja un credit ipotecar pentru casa la care platesti 1000 lei, si un credit auto pentru masina cu o rata de 500 lei. Asta inseamna ca, inainte de a lua in considerare orice alt imprumut, tu platesti deja 1500 lei la alte rate, ceea ce te duce aproape de limita maxima a gradului de indatorare de 40% din venitul net lunar.

Daca acum ai vrea sa iei un credit de nevoi personale de 10000 euro, cu o rata lunara de 700 lei, atunci totalul datoriilor tale ar creste la 2200 lei.

In acest fel, ai depasit limita de 40%, ajungand cu gradul de indatorare undeva la 55%. Astfel, bancile te vor considera neeligibil si nu vei putea accesa un nou imprumut pana ce nu iti vei creste veniturile sau nu iti vei reduce din cheltuielile lunare.

Daca ai contractat credite cu costuri mari, o idee buna ar fi sa le refinantezi la o alta banca, in conditii mai avantajoase. Vezi care sunt cele mai bune credite de refinantare.

Ce acte sunt necesare pentru un credit 10000 euro?

In ultimii ani, procedura de aplicare la credite de nevoi personale a fost simplificata pentru salariati datorita parteneriatului dintre banci si ANAF, care permite verificarea veniturilor direct in baza de date a Fiscului.

Astfel, daca esti angajat cu contract de munca, ideal pe perioada nedeterminata, poti lua un credit doar cu buletinul fara adeverinta salariu. Vei avea nevoie numai sa semnezi un acord de consultare a bazei de date ANAF la banca la care decizi sa aplici.

Pentru celelalte categorii de solicitanti, cum ar fi freelancerii, antreprenorii si liber profesionistii, procesul de aplicare pentru un credit de nevoi personale ramane la fel de complicat ca pana acum.

Aceste ultime categorii trebuie sa prezinte documente suplimentare care sa faca dovada veniturilor si a stabilitatii lor financiare, in afara de verificarea clasica la ANAF.

Daca nu esti salariat, bancile iti vor cere in plus declaratii fiscale, extrase de cont bancar, contracte de prestari servicii sau alte dovezi ale veniturilor incasate lunar.

Importanta istoricului de credit pentru un imprumut 10000 euro

Istoricul de credit este si el supus analizei atunci cand vrei sa accesezi un imprumut de 10000 euro sau mai mult. Bancile verifica situatia din Biroul de Credit pentru a evalua cat de responsabil ai fost in trecut cu plata altor credite.

Daca ai avut intarzieri sau restante consistente, aceste incidente vor fi inregistrate in Biroul de Credit si pot sugera bancilor ca nu esti cel mai potrivit candidat pentru a lua un nou imprumut.

In schimb, daca ai istoric pozitiv este posibil sa te bucuri de conditii mai avantajoase, cum ar fi dobanzi mai mici, sume aprobate mai rapid si proceduri mai simple de creditare.

In Romania, poti verifica istoricul de credit accesand aplicatia Biroului de Credit online. Este o idee buna sa faci acest lucru inainte de a aplica la orice imprumut pentru a te asigura ca nu exista inadvertente in rapoartele tale de credit, care ar putea sa iti afecteze sansele de a obtine finantarea dorita.

Lasă un răspuns