Cat dureaza stergerea din Biroul de Credit

Cat Dureaza Stergerea din Biroul de Credit?

Ai avut intarzieri la plata ratelor sau restante la credite si te intrebi cat dureaza stergerea acestor date din Biroul de Credit? In cazul in care te preocupa cat timp raman inregistrate datele in Biroul de Credit, ai ajuns unde trebuie.

Biroul de Credit este o entitate privata care centralizeaza istoricul de credit al persoanelor fizice. Desi nu e un organ al statului, este foarte importanta in relatia cu bancile si institutiile de credit.

Biroul de Credit furnizeaza acestora informatii esentiale pentru a evalua riscul asociat acordarii de imprumuturi.

Cat dureaza stergerea datelor din Biroul de Credit? Aceasta este o intrebare esentiala pentru oricine a avut, sau doreste sa primeasca un imprumut.

In Romania, informatiile negative, cum ar fi restantele sau intarzierile la plata, sunt stocate timp de 4 ani de la data ultimei inregistrari.

Trebuie sa intelegi ca in Biroul de Credit nu sunt pastrate doar informatii negative. In ultimii ani, Biroul de Credit inregistreaza si informatii pozitive, despre plata ratelor la timp sau inchiderea creditelor.

Astfel, a aparut urmatorul element pe care bancile il iau in considerare la acordarea unui imprumut.

Aici vorbim de scorul FICO acordat de Biroul de Credit persoanelor fizice. Acest scor ajuta bancile sa evalueze mai bine potentialii clienti.

Cu cat scorul este mai bun, cu atat ai sanse mai mari de a obtine un imprumut cu dobanzi mai mici. Nu stii ce scor FICO ai?

Alege sa faci o verificare gratuita in Biroul de Credit, pe site-ul lor, pentru a vedea mai clar care sunt sansele reale de a lua un credit cu punctajul obtinut.

Cum te afecteaza inregistrarea in Biroul de Credit?

Datele din Biroul de Credit iti pot limita accesul la noi credite. De exemplu, daca ai restante sau exista informatii negative, bancile pot fi reticente sa iti mai acorde un imprumut.

De asemenea, inregistrarea in Biroul de Credit te poate afecta si la accesarea altor tipuri de produse si servicii, precum cumpararea de telefoane in rate, contractarea unui card de credit sau a unui serviciu telecom (abonament telefonie mobila etc).

Aici intervine stergerea datelor din Biroul de Credit. Daca nu doresti sa astepti 4 ani pentru ca datele despre restante sa fie eliminate, poti lua in considerare trimiterea unei cereri de stergere din Biroul de Credit. Daca nu te descurci singur, poti apela la companii specializate care vor face aceste demersuri in locul tau. Vezi cat costa stergerea din Biroul de Credit in acest caz.

Ce trebuie sa stii: Eliminarea datelor inainte de implinirea termenului de 4 ani nu este un proces garantat. Trebuie sa existe un motiv intemeiat pentru ca acest demers sa aiba succes.

Citeste in continuare ce date se gasesc in Biroul de Credit si cum pot fi eliminate.

Ce informatii se gasesc in Biroul de Credit?

Pentru a intelege mai bine cum functioneaza Biroul de Credit trebuie sa aflam informatiile pe care le contine baza de date despre un posibil debitor sau client al bancilor:

  1. Informatii de identificare: aici includem numele, adresa, CNP-ul si alte detalii personale care ajuta la identificarea fiecarui debitor.
  2. Istoricul imprumuturilor: Biroul de Credit tine evidenta tuturor imprumuturilor pe care le-ai avut de-a lungul timpului. Aici sunt incluse detalii despre suma imprumutata, tipul creditului (ipotecar, auto, de nevoi personale), perioada de rambursare si institutia financiara care ti-a acordat creditul.
  3. Plati si rate lunare: informatiile despre platile efectuate in cadrul contractelor de credit sunt de asemenea stocate in Biroul de Credit.
  4. Istoricul restantelor: daca ai avut intarzieri la plata ratelor, atunci aceste date se regasesc in Biroul de Credit. Se va specifica perioada in care ai acumulat datorii si cuantumul acestora.
  5. Eventuale litigii: daca ai fost implicat in litigii legate de credite bancare sau daca ai fost declarat datornic, rapotul din Biroul de Credit va specifica acest lucru.
  6. Informatii pozitive: platile la timp si creditele rambursate cu succes cantaresc pozitiv in cadrul raportului disponibil in Biroul de Credit.
  7. Scorul FICO:  Biroul de Credit atribuie un scor fiecarui debitor. Acest punctaj poarta denumirea de scor FICO si ajuta bancile sa inteleaga posibilitatile tale de rambursare.
  8. Solicitari de credit: fiecare cerere de imprumut efectuata la banci va aparea pentru o perioada si in Biroul de Credit. Daca aplici la mai multe imprumuturi intr-un interval scurt, acest lucru poate afecta in final scorul de credit FICO.
  9. Garantii: daca ai actionat ca garant sau codebitor pentru un alt credit, aceasta informatie se va regasi in baza de date a Biroului de Credit.

In timp ce informatiile pozitive te ajuta sa obtii mai usor un imprumut, restantele si celelalte informatii negative iti vor afecta scorul de credit si vor face mai dificila acordarea unui nou credit.

Pot fi sterse mai repede datele din Biroul de Credit?

Te intrebi ce poti face daca ai restante sau date inexacte in Biroul de Credit? Pot fi acestea sterse inainte de implinirea termenului de 4 ani?

Este nevoie de o firma specializata in eliminarea datelor din Biroul de Credit?

Inainte de a incepe orice demers trebuie sa verifici cu exactitate informatiile din Biroul de Credit. Obtine in acest sens un raport de credit gratuit din contul tau de client, pentru a depista eventualele erori sau greseli.

Daca descoperi informatii inexacte, contacteaza Biroul de Credit in scris sau online si notifica-l cu privire la problemele identificate.

Atat bancile sau institutiile de la care ai luat imprumutul, cat si Biroul de Credit, au obligatia de a investiga si corecta informatiile gresite. Termenul de raspuns este de maxim 30 zile.

In principiu, daca exista informatii eronate in raportul de credit, acestea vor fi corectate de catre institutia care te-a raportat.

De asemenea, Biroul de Credit este obligat prin lege sa elimine informatiile negative dupa expirarea termenului de stocare (4 ani).

Daca ai avut restante sau datorii si intre timp le-ai achitat, poti incerca o negociere de eliminare a datelor din Biroul de Credit cu creditorul: in fapt, banca sau IFN-ul unde ai avut contractul de imprumut restant.

Aceasta optiune poate implica incheierea unui acord de plata cu banca pentru a rezova problema datoriilor.

Discuta posibilitatea actualizarii informatiilor din Biroul de Credit dupa ce datoria a fost achitata.

Merita sa apelezi la o firma de stergere din Biroul de Credit?

In Romania, exista firme care sunt specializate in realizarea demersurilor pentru stergerea datelor din Biroul de Credit. Practic, anumiti avocati sau juristi se bazeaza pe anumite legi care ar putea duce la eliminarea informatiilor din Biroul de Credit.

Totusi, succesul cererilor de stergere sau de corectare a informatiilor din Biroul de Credit nu este garantat. Decizia finala tine de institutia unde ai avut creditul si, daca este cazul, de instanta de judecata.

Ce motive si legi pot sta la baza eliminarii din Biroul de Credit?

Firmele specializate se folosesc de legea generala de protectie a datelor aplicabila la nivel UE, care le ofera cetatenilor drepturi de a solicita stergerea datelor personale din bazele de date ale organizatiilor.

GDPR mai specifica ca datele personale pot fi supuse eliminarii daca se indeplinesc anumite criterii, cum ar fi inexactitati sau lipsa de relevanta.

Daca exista erori evidente in raportul de credit, acestea pot fi corectate sau eliminate in conformitate cu GDPR.

De asemenea, firmele care sterg datele din Biroul de Credit verifica daca debitorii au fost inscrisi fara a fi notificati. Bancile sunt obligate sa anunte clientii inainte de a transmite datele lor catre Biroul de Credit.

Daca o persoana a fost inscrisa ca rau platnic fara a primi o notificare inainte din partea bancilor, acest lucru poate constitui o baza legala pentru stergerea datelor din Biroul de Credit.

Este adevarat ca unele firme sau case de avocatura au expertiza necesara pentru a evalua situatia unui debitor si pentru a stabili daca exista temei legal pentru a solicita stergerea datelor din Biroul de Credit.

In schimbul unui onorariu, ele actioneaza in numele debitorului si intreprind pasii necesari pentru a realiza aces lucru, cum ar fi intocmirea cererii si comunicarea cu Biroul de Credit si celelalte institutii de imprumut.

Trebuie insa avut in vedere ca aceste firme care pot sterge datele din Biroul de Credit percep tarife substantiale, iar demersul nu are intotdeauna succes.

Poti trimite singur o solicitare, in cazul in care exista informatii eronate despre situatia ta in Biroul de Credit. Primul pas consta in verificare Biroul de Credit online.

Pur si simplu iti faci un cont pe site-ul birouldecredit.ro cu datele personale si descarci dupa aceea raportul disponibil pe numele tau.

In acest mod vezi exact care e situatia imprumuturilor pe ca le-ai avut de-a lungul timpului si in functie de situatie, cat va dura pana cand datele vor fi automat eliminate.

Doar in cazul in care vrei sa stergi informatiile negative din Biroul de Credit inainte de termen, merita sa apelezi la o firma specializata, si asta daca exista motive plauzibile.

Tine cont ca, mai intai, poti lua legatura cu bancile care te-au inscris pentru a negocia datoria. Daca vei plati sumele restante catre creditori, atunci acestia pot fi dispusi sa radieze datele negative din Biroul de Credit.

Cand iti pun probleme datele din Biroul de Credit?

Avand in vedere ca societatea respectiva (Biroul De Credit SA) colecteaza datele tuturor creditelor pe care le-ai incheiat sau le ai in derulare, informatiile din baza de date sunt foarte importante pentru banci si alti creditori.

Datele despre imprumuturi sunt pastrate in Biroul de Credit timp de 4 ani.

Eventualele informatii negative pot pune piedici serioase in calea accesarii unui nou imprumut.

De aceea, persoanele care stiu ca au istoric negativ din cauza unor intarzieri la plata ratelor, sunt interesate cat dureaza eliminarea datelor din Biroul de Credit si ce pot face pentru a grabi acest proces.

In lipsa unor motive intemeiate, interventia asupra datelor stocate in baza de date inainte de termen poate avea sau nu succes.

Dupa cum am discutat pana acum, bancile pot corecta sau elimina informatiile din Biroul de Credit numai atunci cand clientii dovedesc ca nu au primit notificarea de includere in baza de date, sau atunci cand exista date raportate gresit.

De asemenea, informatiile sunt eliminate automat din Biroul de Credit dupa depasirea termenului de 4 ani de la data raportarii.

Daca aveti intrebari suplimentare despre stergerea datelor din baza de date a Biroului de Credit, scrieti-ne in comentarii.

Lasă un răspuns