Credite cu venituri din strainatate pentru romanii din diaspora

Credite cu Venituri din Strainatate. Top Banci care Acorda

Cetatenii romani care locuiesc si muncesc in strainatate pot fi eligibili la un credit ipotecar sau imobiliar pentru a achizitiona o locuinta in Romania. De asemenea, sunt banci care ofera credite pentru romanii din strainatate si pentru finantarea altor nevoi.

Pentru a fi acceptati, solicitantii din diaspora trebuie sa aiba un venit care sa demonstreze ca pot rambursa imprumutul.

Unele banci pot cere garantii suplimentare si avans atunci cand elibereaza credite pentru romanii din strainatate.

In functie de creditor, este posibil sa aplici de la distanta sau prin imputernicire. Totusi, documentele solicitate trebuie traduse pentru a fi conforme cu cerintele din Romania la majoritatea bancilor.

Foarte multi dintre romanii care lucreaza in afara granitelor doresc sa aiba acces la credite pentru a investi banii in cumpararea unei proprietati in tara natala. Acest lucru poate fi concretizat prin contractarea unui credit ipotecar din diaspora.

In ultimii ani, bancile se arata a fi mai deschise cu nevoile si cerintele cetatenilor de peste granita.

Astfel, au adaptat produsele financiare si procesul de acordare a unui credit cu venituri din strainatate este acum mult mai usor.

Cine poate primi credite cu venituri din strainatate 2024?

Una dintre cerintele importante in acordarea unui credit cu venituri din diaspora in 2024 este tocmai demonstrarea acestor venituri, fie prin contractul de munca, fluturas de salariu sau prin extrase bancare si alte documente.

Majoritatea bancilor solicita o vechime minima de un an in afara tarii, dintre care cel putin jumatate la actualul loc de munca.

Pentru a-ti spori sansele in a primi un credit cu venituri in strainatate este important sa detii un contract de munca pe perioada nedeterminata la actualul angajator.

Toate aceste conditii si solicitari variaza in functie de institutia creditoare.

Dar cu o cercetare minutioasa si cu multa rabdare poate fi gasita pana la urma o solutie de finantare pentru romanii din strainatate in 2024.

Ce avans e necesar pentru credite din strainatate?

In general aceste credit se acorda in conditii similare cu cele oferite si romanilor din tara.

Avansul necesar pentru a accesa un imprumut ipotecar din diaspora este de 20% in majoritatea cazurilor.

Acest procent reprezinta o garantie pentru banca si contribuie la diminuarea riscului de neplata.

Totusi, in anumite situatii, la unele banci care ofera credite pentru romanii din strainatate, valoarea avansului poate fi negociata in functie de circumstantele solicitantului.

Unul dintre principalele avantaje ale acestor credite cu venituri din strainatate este posibilitatea de a accesa sume semnificative de bani pe o perioada de pana la 20-30 ani.

Dobanzile asociate unui imprumut ipotecar nu sunt de obicei exagerate, oferind rate competitive atat pe termen scurt cat si pe termen lung.

Ai nevoie de codebitor pentru un credit cu venituri din strainatate?

Aceasta conditie nu e necesara la toate bancile care acorda credite pentru romanii din strainatate 2024.

Totusi, prezenta unui codebitor iti amplifica sansele de a primi imprumutul mult dorit.

Codebitorul este o persoana care alaturi de titularul contractului de credit isi asuma responsabilitatea in cazul in care acesta din urma nu mai este capabil sa isi achite datoria la banca.

Prin prezenta ununi codebitor riscul de neplata este mult diminuat, iar institutia de credit are mai multa incredere in a oferi o finantare mai mare.

Chiar daca nu e obligatorie, aplicarea la credit impreuna cu un girant este importanta pentru ca in multe cazuri persoanele care lucreaza in strainatate nu indeplinesc toate conditiile cerute de banci, fie din cauza unor venituri instabile, fie datorita lipsei unui istoric de credit constient.

Acest lucru poate crea obstacole in procesul de aprobare a unui credit pentru romanii din diaspora, dar prin cooptarea unui codebitor aceste impedimente pot fi eliminate.

Daca alegi sa aplici la un credit impreuna cu un girant e important sa stii ca e necesar ca persoana in cauza sa indeplineasca aproximativ aceleasi conditii ca si tine.

Girantul trebuie sa prezinte un risc scazut, adica sa nu aiba inregistrate restante la alte imprumuturi in derulare si sa aiba un grad de solvabilitate ridicat.

Daca are personal si alte credite, cel mai bine este sa alegi banca care accepta cel mai mare grad de indatorare.

Totusi, in functie de suma dorita, conditiile obligatorii difera de la o banca la alta si de aceea la unele institutii financiare poti obtine un credit cu venituri din strainatate fara garant.

Cat timp dureaza acordarea unui credit pentru romanii din strainatate?

Timpul necesar pentru obtinerea unui credit de catre persoanele din diaspora variaza si poate ajunge pana la cateva luni, mai ales daca vorbim de un credit ipotecar pentru achizitia unei locuinte.

Unul dintre aspectele care influenteaza durata de aprobare a unui imprumut este tocmai documentatia necesara.

E de la sine inteles ca verificarea si procesarea documentelor vor necesita mai mult timp in cazul persoanelor care lucreaza in strainatate.

Printre actele solicitate se numara adeverinte de la angajator, contracte de munca, pasaport, certificat fiscal, dovada rezidentei, precum si alte inscrisuri legate de proprietatea care urmeaza sa fie achizitionata prin credit.

Este important sa subliniem ca fiecare banca are propriile criterii si cerinte privind actele necesare si pot aparea variatii inclusiv in functie de proprietatea care urmeaza sa fie achizitionata (avans mai mic pentru locuinte cumparate in mediul urban, de exemplu).

De asemenea, o persoana care lucreaza cu contract in UE poate beneficia de un proces de aprobare mai simplu si mai rapid spre deosebire de o persoama care lucreaza intr-o tara care nu face parte din UE.

Orice particularitate legata de datoriile din trecut, impozite neplatite sau un istoric negativ in Biroul de Credit poate ingreuna procesul de aprobare a unui credit imobiliar cu venituri din strainatate.

Pentru a te asigura ca toate documentele sunt in regula poti apela la serviciile unui broker specializat in credite pentru diaspora.

Acesta se va ocupa de toate formalitatile in relatia cu banca.

Totusi, chiar si in cazurile urgente timpul de asteptare pentru aprobarea unui credit ipotecar poate ajunge la 3-4 saptamani.

Simulare calcul credit pentru romanii din strainatate 2024

Calcularea sumei maxime pe care o poti imprumuta iti permite sa estimezi pragul creditului la care te incadrezi, precum si sumele lunare pe care le datorezi.

Acest lucru te ajuta sa evaluezi capacitatea financiara si gradul tau de indatorare.

Pentru a calcula la ce imprumut te incadrezi trebuie sa ai in vedere suma dorita, perioada ce creditare, dobanda perceputa si celelalte comisioane si taxe bancare.

Chiar daca bancile din Romania au politici diferite in ceea ce priveste acordarea unui credit cu venituri din strainatate, inclusiv costuri specifice, vom incerca sa vedem ce implica un imprumut pentru o locuinta evaluata la 100.000 euro.

La majoritatea institutilor bancare avansul necesar  va fi de  20.000 euro, astfel vom mai avea nevoie de 80.000 euro ca imprumut.

Daca vom contracta un credit ipotecar in lei de la Libra Bank pentru aceasta suma, pe 30 ani, vom obtine o rata lunara de aproximativ 660 euro/luna. Acest calcul ipotetic se bazeaza pe dobanda perceputa in prezent: 9,36% (IRCC + 3,65).

Daca ai un avans mai mic, sa presupupunem 15%, atunci te poti incadra la un credit ipotecar de la CEC Bank. Aici vei achita lunar o rata de aproximativ 685 euro, dobanda fiind fixa in primii 5 ani (9.8%), dupa care dobamda se va compune dintr-un procent fix de 2.5% + valoarea indicelui IRCC.

Astfel, daca la primul credit, cel de la Libra Bank, platesti circa 240.000 euro dupa circa 30 de ani, la imprumutul CEC Bank se ajunge la un total de 248.000 euro dupa achitarea tuturor ratelor.

Exista si banci care ofera credite pentru romanii din strainatate fara avans sau cel putin, cu un avans mult mai mic. Aici includem Banca Transilvania care are in portofoliu atat un credit ipotecar cu avans 0, cat si un imprumut la care este necesar doar 5% din valoarea creditului.

De ce venituri ai nevoie pentru un credit din diaspora?

Pentru a primi credite cu venituri din strainatate, romanii din diaspora trebuie sa indeplineasca anumite conditii, iar una dintre cele mai importante tine de nivelul salarial.

Veniturile luate in considerare de banci provin din contractele de munca impozabile si recunoscute in tara straina.

Este esential ca solicitantul unui credit ipotecar din strainatate sa poata dovedi printr-un document oficial, eventual tradus si in limba romana, ca beneficiaza de un venit constant si suficient pentru rambursarea imprumutului.

Salariul necesar difera in functie de tipul imprumutului si de banca unde alegi sa soliciti un credit cu venituri din strainatate.

De regula, pentru un imprumut ipotecar de valoare mare, bancile solicita un venit minim lunar de cel putin 1500-2000 euro net.

Salariul necesar depinde de mai multi factori, inclusiv:

  1. Suma de bani solicitata: cu cat este mai mare suma de bani de care ai nevoie, cu atat este mai ridicat nivelul salarial necesar pentru a putea primi creditul cu venituri din strainatate.
  2. Perioada de rambursare: imprumutul poate fi accesat pe o perioada variabila de pana la 30 de ani. Cu cat perioada de returnare este mai lunga, cu atat salariul poate fi mai mic, deoarece ratele lunare vor fi si ele mai scazute.

Pe langa cerintele legate de venitul minim necesar, bancile mai iau in calcul si nivelul de stabilitate si continuitate al veniturile atunci cand acorda credite pentru romanii din strainatate.

In general, bancile vor dori sa se asigure ca venitul lunar e de cel putin 2-3 ori mai mare decat rata pe care urmeaza sa o platesti.

Pe de alta parte, e posibil ca unele banci sa nu accepte veniturile obtinute in anumite tari din afara UE sau in anumite valute, din cauza unor riscuri pe care nu vor sa si le asume.

Apropo, ce banci acorda credite pentru romanii din strainatate?

Mai mult de jumatate dintre bancile care functioneaza in Romania sunt dispuse sa ofere imprumuturi ipotecare sau credite imobiliare persoanelor care obtin venituri din strainatate in 2024.

Chiar daca exista si dificultati in acordarea unui astfel de credit, totusi reprezinta o oportunitate pentru romanii care doresc sa cumpere o locuinta in tara natala.

Iata o lista cu unele dintre bancile care accepta venituri din strainatate pentru acordarea unui credit:

  1. Patria Bank: aceasta banca ofera posibilitatea de a primi un imprumut ipotecar cu 15% sau 20% avans, in functie de moneda in care se solicita creditul. Daca doresti un credit imobiliar (garantat cu alta proprietate) atunci exista posibilitatea sa nu ai nevoie de avans in anumite conditii.
  2. Banca Transilvania: cunoscuta drept una dintre cele mai mari banci din Romania, BT are in portofoliu mai multe imprumuturi destinate persoanelor din strainatate. E vorba de 2 credite ipotecare, unul cu 5% avans, iar celalalt cu avans 0, ambele fiind relativ simplu de obtinut daca ai un contract de munca in strainatate de cel putin 12 luni.
  3. TechVentures Bank: fosta Banca Feroviara, desi mai putin cunoscuta in Romania, e deschisa la a finanta nevoile romanilor plecati peste hotare. Accepta venituri externe daca exista un coplatitor care are venituri din Romania.

Daca aceste banci nu sunt suficiente sau cunosti deja oferta lor de creditare, te poti interesa de un imprumut cu venituri din strainatate si la alte institutii financiare.

Alpha Bank, CEC, BRD, Garanti si Libra Bank reprezinta, de asemenea, banci care acorda credite pentru romanii din strainatate.

Lasă un răspuns