Credit firme noi infiintate fara activitate

Credit Firme Noi Infiintate Fara Activitate? Solutii de Finantare

A incepe o afacere noua este intotdeauna o provocare, iar cand vine vorba de finantare, lucrurile pot fi si mai complicate.

In Romania, credite pentru firme noi infiintate fara activitate sunt greu de gasit.

In ciuda acestor provocari, exista totusi o serie de optiuni de credite care pot oferi un impuls necesar pentru a pasi cu dreptul in lumea afacerilor.

Creditele pentru start-up-uri sunt primele pe lista. Acestea ofera suportul financiar necesar pentru a pune bazele unei afaceri si pot fi disponibile inclusiv pentru firme noi infiintate fara activitate complexa.

Un credit start-up fara garantii poate acoperi o varietate de nevoi, de la achizitionarea de echipamente, pana la finantarea stocurilor sau a capitalului de lucru.

Pe de alta parte, exista si programe guvernamentale care ofera subventii si garantii pentru creditele acordate firmelor noi.

Procesul de aplicare la un credit pentru firme noi infiintate fara activitate poate fi destul de birocratic, implicand o serie de pasi, de la evaluarea solicitantului si pana la intocmirea si aprobarea dosarului de credit.

Astfel, daca esti pe punctul de a incepe o afacere si te intrebi cum sa obtii credit pentru firma nou infiintata, acest ghid iti va fi util.

Citeste in continuare ce poti face pentru a finanta o microintreprindere la inceput de drum.

Credit start-up

Aceste credite sunt destinate firmelor noi infiintate care nu au inca o activitate stabila sau un istoric financiar. Forma de creditare start-up este conceputa pentru a ajuta antreprenorii sa isi puna in aplicare planurile de afaceri si sa isi inceapa activitatea.

Iata detaliile pe care trebuie sa le stii legate de accesarea unui credit start-up pentru firme noi infiintate.

Suma maxima: poate varia in functie de institutia financiara si nevoile afacerii. In general, suma obtinuta este cuprinsa intre 10.000 euro si maxim 100.000 euro.

Perioada: intre cateva luni si maxim 5 ani, in functie de suma imprumutata si de posibilitatile de rambursare.

Garantii: sunt cerutede catre banca pentru a se asigura rambursarea creditului in caz de probleme financiare.

Costuri asociate: rambursarea capitalului trebuie facuta impreuna cu plata dobanzii si a costurilor asociate (comision de deschidere, administrare si evaluare – in functie de creditor).

Conditii de acordare: includ criteriile pe care trebuie sa le indeplinesti la banca pentru a putea accesa creditul pentru firme noi infiintate, fara activitate.

Vei avea nevoie de actele care atesta inregistrarea legala a firmei, precum si de prezentarea unui plan de afaceri solid.

Aplicarea implica pregatirea dosarului de credit cu toate documentele necesare.

Avantajele unui credit start-up pentru firme noi infiintate fara activitate este reprezentat de accesul rapid la capital, flexibilitate financiara si imbunatatirea fluxului de numerar.

Dezavantajele sunt costurile ridicate ale creditului si riscul de supraindatorare pentru firmele noi.

Exemple de credite pentru firme noi si start-up-uri gasim la Banca Transilvania, unde suma oferita ajunge la 200000 lei pe o perioada de pana la 7 ani, dar si la CEC Bank, unde firmele pot primi un credit de valoare asemanatoare.

Credit pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM)

Este un tip de finantare conceput pentru a sprijini dezvoltarea firmelor de dimensiuni reduse. Acest credit poate fi esential pentru extinderea operatiunilor si mentinerea fluxului de numerar.

Suma imprumutata: poate varia in functie de creditor, dar si de profilul de risc al afacerii. De regula, se ofera pana la 50000 euro fara garantii.

Dobanda: incepe de la 10%, in functie de valoarea creditului, statutul afacerii si alte conditii specifice.

Termen de rambursare: 5-6 ani de la data semnarii intrarii in posesia creditului.

Utilizarea fondurilor: firmele noi infiintate fara activitate pot utiliza banii pentru achizitionarea de echipamente, capital de lucru, renovari sau pentru extinderea afacerii.

Procesul de aplicare la acest credit implica furnizarea unei game mai mari de documente financiare si juridice, spre deosebire de un credit standard pentru start-up-uri.

Linie de credit pentru firme noi infiintate

O linie de credit poate fi un aliat de nadejde pentru antreprenorii care au nevoie de cash flow in cadrul unei firme noi infiintate.

Spre deosebire de un imprumut obisnuit, o linie de credit ofera posibilitatea de a accesa fonduri oricand ai nevoie, pana la un anumit plafon stabilit de catre banca.

Caracteristici principale

Dobanda variabila: dobanda este calculata doar pentru suma pe care ai folosit-o, nu pentru intreaga linie de credit.

Sume generoase: este propusa o suma care poate ajunge la 100000 RON pentru firmele nou infiintate.

Documente: pentru limita maxima sunt necesare documente financiare, inclusiv bilanturi si declaratie de venit.

Evaluare rapida: banca va determina rapid suma maxima la care se califica firma, in functie de obiectivele si rezultatele sale financiare.

Acces flexibil la fonduri: poti retrage banii oricand ai nevoie de ei, fara a avea nevoie de aprobari suplimentare.

Rambursare: platesti doar suma pe care ai folosit-o, plus dobanda aferenta, cu optiunea de a rambursa in rate sau toata suma odata.

ING Bank ofera linii de credit in limita a maxim 450000 lei, cu garantie prin bilet la ordin si ipoteca pe conturi.

Vitas IFN propune firmelor noi o linie de credit de maxim 100000 lei, cu posibilitatea de transformare in credit cu plata in rate la termen.

De asemenea, Mikro Kapital ofera credite pentru firme cu sume cuprinse intre 2000 si 700000 lei, decizia de aprobare fiind una ultra rapida pentru sume de pana la 45000 lei.

Credit pentru decontarea facturilor

Reprezinta o optiune de finantare ce ajuta firmele sa-si gestioneze mai eficient fluxul de numerar.

Creditul pentru decontarea facturilor este o modalitate buna pentru firmele care doresc sa obtina acces mai rapid la capital, fara a mai astepta clientii sa isi achite facturile.

Cum functioneaza? Se selecteaza facturile care se doresc sa fie decontate, iar odata aprobate, se ofera un avans pe baza acestora.

Institutia financiara urmeaza apoi sa incaseze suma facturilor direct de la clientii firmei, odata cu implinirea datei scadente.

Dupa incasarea facturilor, institutia financiara returneaza firmei diferenta dintre suma incasata si avansul primit, minus dobanzile si comisioanele.

Firmele pot obtine printr-un astfel de credit, un avans situat de obicei intre 70 si 90% din valoarea facturilor. Tot ce trebuie sa faca este sa le emita si sa le trimita catre decontare.

Creditul pentru decontarea facturilor este asadar o solutie de finantare pragmatica care poate ajuta firmele noi infiintate fara activitate mare sa treaca peste perioadele cu cash flow redus.

Credit pentru imbunatatiri locative

Este destinat acelor firme care doresc sa renoveze sau sa imbunatateasca spatiile de lucru.

Fie ca e vorba de renovarea unui birou, a unui spatiu comercial sau a unei unitati de productie, acest tip de credit vine in ajutorul firmelor noi infiintate fara activitate.

Suma finantata: depinde de valoarea proiectului de renovare si porneste de la 10000 lei.

Inainte de a solicita un credit pentru firmele noi infiintate este important sa evaluezi costurile totale ale proiectului de renovare si sa ai un plan clar.

Daca solicitarea este aprobata vei primi fondurile necesare pentru a incepe lucrarile de renovare in decurs de cateva zile.

Dupa ce lucrarile sunt finalizate si imbunatatirile locative sunt realizate, incepi rambursarea creditului conform termenilor din contract.

Credite subventionate de stat

Creditele garantate de stat sunt o oportunitate pentru firmele mici si mijlocii. Ideea e simpla: statul intervine si suporta o parte din costurile asociate creditului, facand aceasta optiune mai accesibila pentru antreprenori.

Cu dobanzi mai mici si garantii din partea guvernului, accesul la capital pentru firmele noi devine mult mai simplu.

Trebuie sa verifici din timp care sunt programele de creditare subventionate si perioadele de aplicare. De obicei, ai nevoie de un plan de afaceri bine pus la punct.

Iata cateva dintre programele la care pot aplica firmele noi:

Programul Family Start

Suma maxima poate ajunge la 150000 lei iar banii pot fi folositi pentru foarte multe scopuri, de la educatie pana la achizitionarea unei masini sau renovarea locuintei.

Venitul lunar nu ar trebui sa depaseasca 6000 lei pe membru de familie, astfel incat solicitantii eligibili sa poata aplica.

Daca esti detinatorul unei firme noi infiintate, poti folosi banii pusi la dispozitie in program pentrul cursuri de specializare si sporirea pregatirii profesionale in calitate de antreprenor. Toate detaliile sunt descrise aici: Family Start 2024.

Programul IMM Invest Plus 2024

Prin intermediul IMM Invest Plus, guvernul intentioneaza sa sustina continuarea activitatii economice pentru firmele noi in momente de incertitudine economica.

Rata de garantare a statului este de pana la 90% din valoarea imprumutului.

Se ofera intre 5 si 10 milioane lei pentru capital de lucru, respectiv proiecte de investitii.

Creditele de investitii pot beneficia de o perioada de gratie de maxim 18 luni in cadrul acestui program. Se finanteaza afacerile pe o perioada cuprinsa intre 36 luni si 72 luni, in functie de tipul de credit accesat.

Credite pentru firme noi infiintate cu garantii

In cazul firmelor noi infiintate, accesul la credite poate fi ingradit daca nu se prezinta si o garantie. Bancile si institutiile financiare acorda mai usor credite pentru persoane juridice atunci cand sunt sigure ca pot recupera banii in caz de neplata.

Iata ce tip de garantii poti aduce in favoarea obtinerii unui credit pentru firme noi infiintate fara activitate:

Giranti: sunt persoane sau alte firme care se angajeaza sa ramburseze datoria debitorului in cazul in care acesta nu mai poate face fata obligatiilor.

Ipoteca imobiliara: implica folosirea unei proprietati imobiliare ca garantie pentru imprumut. Este o forma comuna de garantare, mai ales pentru firmele noi infiintate fara activitate.

Ipoteca mobiliara: implica folosirea activelor mobile ca garantie pentru imprumut. Aici ne referim la bunuri tangibile, cum ar fi: masini, echipamente de lucru, mobilier, electronice, inventar si stocuri.

Pornirea unei afaceri noi este pe buna dreptate o aventura plina de necunoscut si oportunitati. Uneori ai nevoie de resurse financiare pentru a trece de obstacolele care stau in calea extinderii afacerii.

Bancile nu acorda oricum credite pentru firme noi infiintate fara activitate. Aici intervin garantiile.

In schimbul unor garantii concrete si a unui plan de afaceri stabil, poti obtine credite pentru o firma la inceput de drum (start-up).

Lasă un răspuns