neplata Viva Credit

Neplata Viva Credit. Ce se intampla daca nu mai pot plati?

In caz de neplata Viva Credit, ce se poate intampla? Am luat un imprumut de 2000 lei dar am pierdut locul de munca si momentan nu mai am bani sa achit creditul. Pot fi executata silit pentru aceasta datorie?

Dana Voinea

Neplata unui imprumut poate fi o experienta stresanta si dificila, dar este important sa cauti o solutie de rezolvare in timp util.

In fata dificultatilor financiare neasteptate, unele banci sau IFN-uri iti pot oferi optiunea de a amana temporar plata ratelor.

Primul pas este sa iei legatura cu cei de la Viva Credit in caz de neplata.

Informeaza-i despre dificultatile tale financiare si exprima-ti intentia de a solicita amanarea ratelor pentru un timp.

In cazul in care nu mai poti plati creditul de la Viva Credit, institutia financiara iti poate solicita anumite documente care sa ateste ca e vorba de o problema reala.

De exemplu, e posibil sa ai nevoie de o adeverinta de somaj in situatia in care ai ramas fara loc de munca si nu mai ai posibilitati financiare pentru plata creditului.

Imediat dupa aceea, institutia de credit va evalua situatia pentru a vedea daca te incadrezi pentru amanarea ratelor.

Trebuie sa demonstrezi ca dificultatile financiare prin care treci sunt temporare si ca vei reveni la plata integrala a datoriei dupa ce situatia se stabilizeaza.

Neplata Viva Credit. Ce se intampla?

In cazul in care cererea de amanare a ratelor este aprobata, institutia financiara va stabili durata de timp si conditiile acestui angajament. In caz de neplata Viva Credit, acest lucru poate avea impact asupra costurilor totale ale creditului si eventual, pot exista conditii suplimentare de rambursare.

Institutia financiara nebancara Viva Credit poate percepe costuri suplimentare in caz de neplata. De exemplu, este posibil sa se acumuleze dobanzi aditionale asupra sumei ramase neachitate.

Acest lucru se datoreaza faptului ca amanarea nu elimina obligatia de plata si IFN-ul poate percepe dobanzi conform contractului semnat initial.

In caz de neplata Viva Credit este important sa verifici termenii contractului de credit pentru a vedea cu exactitate care sunt costurile percepute in caz de intarzieri ale ratelor.

Daca solicitarea ta de amanare a ratelor la Viva Credit are succes, acest proces poate implica modificarea contractului initial.

Neplata Viva Credit. Dupa cat timp apar probleme?

Perioada de timp in care apar primele semne si consecinte ale neplatii unui credit poate varia in functie de politica si procedurile institutiei financiare. In general, vei fi contactat de IFN in mai putin de 30 de zile de la inregistrarea restantei.

Practic, dupa o luna de zile de intarzieri, institutia financiara are dreptul sa notifice Biroul de Credit cu privire la inregistrarea unei creante. Dobanzile penalizatoare curg din prima zi de intarzieri, iar dupa 3 luni, IFN-ul poate incepe procedura de executare silita.

In situatia in care problemele nu se rezolva in tot acest timp, creditul neplatit poate fi vandut unei societati care se ocupa cu recuperari de creante.

In prima faza insa, Viva Credit poate trimite notificari scrise catre debitori prin posta, prin telefon si prin email. Aceste notificari vor cuprinde informatii detaliate cu privire la neplata ratelor la Viva Credit si masurile ce urmeaza a fi luate impotriva debitorului.

Trebuie specificat ca inainte de a se ajunge la executare silita pentru un credit nebancar, institutiile financiare pot acorda un termen de gratie in care debitorul poate remedia neplata fara a suporta consecinte aditionale.

Neplata Viva Credit. De ce e bine sa te adresezi institutiei creditoare?

In conformitate cu legile actuale ale protectiei consumatorului, bancile si celelalte institutii financiare sunt obligate sa ofere solutii si sa acorde asistenta consumatorilor in situatii dificile, inclusiv in caz de neplata.

De aceea, este bine ca persoanele aflate in aceasta situatie sa se informeze cu privire la drepturile lor si sa ceara ajutor la institutii specializate, cum e CSALB – Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor Bancare.

Iata cateva optiuni pe care le poate pune la indemana un IFN daca te confrunti cu situatia de neplata a unui credit.

  1. Plan de restructurare a datoriei: institutia nebancara Viva Credit poate fi dispusa sa ofere un plan de restructurare a datoriei pentru a facilita rambursarea imprumutului intr-un mod mai accesibil. Acest plan poate implica o ajustare a termenilor de plata, o reducere a ratelor sau amanarea platii pentru o perioada de timp determinata.
  2. Extinderea perioadei de rambursare: In cazul in care imprumutul pana la salariu este dificil de rambursat integral, Viva Credit poate lua in considerare posibilitatea de a extinde termenul de plata si de a stabili in acest fel rate lunare mai mici.
  3. Refinantarea datoriei: pentru persoanele care se confrunta cu mai multe credite neplatite, institutia nebancara poate sugera refinantarea acestora prin acordarea unui nou credit si achitarea celorlalte datorii.

Cei care se afla in imposibilitate de plata trebuie sa ia cat mai curand posibil legatura cu institutia nebancara pentru a discuta optiunile pe care le au la indemana.

Este in interesul institutiei nebancare ca in caz de neplata sa lucreze impreuna cu debitorul la gasirea unei solutii pentru a evita masurile mai drastice, cum ar fi executarea silita sau poprirea conturilor.

Executare silita pentru neplata Viva Credit?

Chiar daca nu e o procedura la fel de comuna in randul institutiilor nebancare, executarea silita poate fi pusa in aplicare pentru orice credit neplatit conform contractului incheiat de ambele parti.

In prima etapa, daca o persoana nu mai reuseste sa achite ratele la timp, exista o perioada de gratie in care institutia de credit va incepe notificarea consumatorului cu privire la depasirea termenului restant.

Daca situatia persista, Viva Credit va informa consumatorul cu privire la actiunile pe care urmeaza sa le intreprinda. Dupa trecerea unei perioade de 90 zile, in conformitate cu legislatia locala, institutia de credit poate demara procedura de executare silita.

Acest lucru inseamna ca IFN-ul poate solicita prin intermediul unui executor judecatoresc emiterea unui ordin de poprire asupra conturilor bancare detinute de debitor.

De asemenea, decizia respectiva se va face cunoscuta angajatorului pentru ca o parte din veniturile debitorului sa poata fi retinute pentru acoperirea datoriilor.

In cazuri grave, din cauza unui credit nebancar neachitat se poate ajunge si la punerea sub ipoteca a bunurilor imobiliare pe care le detine debitorul.

De asemenea, acest lucru inseamna ca bunurile respective nu pot fi vandute pana cand datoria nu este achitata.

Neplata credit. Se poate prescrie datoria?

Exista situatii in care o persoana poate scapa de un credit neachitat la timp, insa aceste situatii sunt limitate si depind de anumite circumstante.

Prescriptia datoriei se refera la trecerea unui anumit interval de timp in care creditorul nu actioneaza legal pentru recuperarea datoriei, ceea ce poate duce la pierdera dreptului de a solicita recuperarea acesteia in instanta.

Conform Codului Civil, datoria poate fi considerata prescrisa daca au trecut mai bine de 3 ani, timp in care institutia de credit nu a intreprins nicio actiune pentru recuperarea debitului restant.

In acest sens, debitorul trebuie sa obtina o decizie judecatoreasca prin care a contestat revendicarea datoriei de catre creditor.

De asemenea, daca debitorul considera ca termenii si conditiile contractului de credit contin clauze abuzive, poate actiona in instanta institutia financiara, astfel incat datoria sa fie anulata.

Totusi, daca datoria nu poate fi prescrisa, iar tu nu te afli intr-o situatie care sa justifice declararea procedurii de insolventa sau faliment personal, cel mai indicat este sa negociezi cu alte institutii de credit pentru obtinerea unei refinantari.

Refinantarea unui credit restant la o banca sau la un alt IFN poate face mai usor de gestionat datoria de catre debitor. Alege sa te interesezi despre aceasta solutie.

Lasă un răspuns