Credit persoane cu handicap

Credit Persoane cu Handicap CEC Bank? Ce Banci Acorda 2024

Ce banci acorda credite pentru persoane cu handicap? Exista noutati despre persoanele cu handicap in 2024 privind accesarea acestor credite?

Facilitatea de credit fara dobanda reprezinta un avantaj considerabil pentru persoanele cu handicap, intrucat elimina unul dintre cele mai mari obstacole in accesarea finantarii: costurile cu dobanda.

Destinat sa sprijine nevoile specifice ale beneficiarilor sai, creditul fara dobanda pentru persoane cu handicap permite accesul la fonduri vitale pentru diverse nevoi, cum ar fi achizitionarea de echipament adaptativ, modificarea locuintei pentru a spori accesibilitatea, sau acoperirea costurilor legate de tratamente medicale care nu sunt cuprinse in planul de asigurare.

Avand in vedere ca persoanele cu handicap se pot confrunta adesea cu venituri limitate, absenta dobanzii inseamna ca pot lua un imprumut fara a-si complica suplimentar situatia financiara.

Aceasta este o masura de sustinere financiara acordata in baza Legii nr. 448/2006.

Credite fara dobanda persoane cu handicap

Ce inseamna dobanda subventionata si cine acopera costurile?

Dobanda subventionata iti ofera, ca persoana cu handicap, o facilitate importanta cand vine vorba de accesul la credite.

Practic, statul roman intervine si acopera plata dobanzii pentru creditele pe care le iei.

Acoperirea dobanzii de catre stat este reglementata prin lege, ceea ce inseamna ca tu nu va trebui sa platesti costurile imprumutului din buzunarul propriu.

Concret, dupa ce indeplinesti conditiile si iti este aprobat creditul, banca va calcula dobanda dar nu va fi o cheltuiala pentru tine, ci va fi o suma pe care Ministerul Finantelor Publice o va rambursa bancii in numele tau.

Cu alte cuvinte, ca persoana cu handicap, beneficiezi de o impovarare financiara redusa la acordarea de credite. Acest lucru te ajuta sa iti permiti achizitia de produse sau servicii necesare pentru un trai decent.

De asemenea, prin accesul la aceste credite fara dobanda te bucuri de oportunitatea de a face investitii semnificative, care altfel ar fi imposibil de realizat.

Categorii beneficiari credite fara dobanda pentru persoane cu handicap

Pentru a profita de dobanda subventionata de stat la credite, trebuie sa faci parte din grupul de beneficiari eligibili.

Vorbim aici de persoanele care detin un certificat de incadrare in grad de handicap grav sau accentuat.

Cea de-a doua categorie de beneficiari eligibili sunt parintii care au in ingrijire un copil incadrat in grad de handicap grav sau accentuat. Acesti parinti pot accesa credite in conditii avantajoase pentru a spijini nevoile specifice ale copilului lor.

Pentru ambele categorii mentionate este obligatoriu sa se respecte conditiile impuse de institutia financiara care ofera credite persoanelor cu handicap.

Foarte important, utilizarea fondurilor trebuie sa fie in concordanta cu scopul pentru care creditul a fost acordat.

Procedura aplicare la credite pentru persoane cu handicap

Pregatirea corecta a actelor este foarte importanta in procesul de aplicare la aceste credite cu dobanzi subventionate de stat.

Iata ce documente  sunt necesare si care e procedura de aplicare la banci:

 1. Cerere de credit

Formularul de solicitare credit furnizat de banca, unde se vor specifica informatiile personale, inclusiv suma dorita si perioada de rambursare.

2. Acte de identificare

Copie dupa cartea de identitate pentru solicitantul creditului.

Copie dupa certificatul de nastere al copilului, daca solicitantii sunt parintii.

3. Certificat de handicap

Originalul si copia certificatului de incadrare in grad de handicap grav sau accentuat, emis de autoritatea competenta.

4. Dovezi ale veniturilor

Extrase de cont care sa acopere ultimele luni, impreuna cu adeverinta de venit, sau alte documente care demonstreaza incasari regulate (de exemplu, talonul de pensie).

5. Plan de utilizare a imprumutului

Solicitantul trebuie sa prezinte cum va utiliza fondurile imprumutate, conform conditiilor din program.

6. Documente justificative suplimentare

In functie de valoarea creditului, banca poate cere documente suplimentare sau diverse garantii.

Destinatii de utilizare si suma acordata prin aceste credite pentru persoane cu handicap

Este important de mentionat ca persoanele cu handicap care doresc un credit fara dobanda trebuie sa foloseasca banii doar in anumite scopuri, asa cum prevede legea.

Iata cu ce limite vin aceste credite si pentru ce pot fi utilizate fondurile:

Credit pentru adaptarea locuintei sau pentru achizitionarea unui autovehicul

Persoanele cu handicap grav sau accentuat pot solicita un credit cu valoare maxima de 10000 euro.

Acest credit este destinat sa acopere costurile necesare pentru adaptarea locuintei in concordanta cu nevoile specifice de accesibilitate ale solicitantului, precum si pentru achizitionarea unui autovehicul care sa faciliteze mobilitatea.

Cateva idei pentru utilizarea acestui credit pentru persoane cu handicap 2024

 • Rampa de acces pentru scaunul cu rotile
 • Largirea usilor pentru a permite accesul cu scaunul cu rotile
 • Modificarea instalatiilor sanitare pentru accesibilitate sporita
 • Adaptarea bucatariei sau altor spatii de locuit
 • Sisteme de alerta pentru persoanele cu deficiente auditive

Pentru autovehicule, modificarile pot include instalarea de dispozitive speciale care sa permita conducerea sau transportul persoanei cu handicap in conditii de siguranta si confort.

In ceea ce priveste conditiile de rambursare a creditelor pentru persoane cu handicap, acestea prevad ca suma imprumutata sa fie returnata in maxim 10 ani.

Credit pentru autovehicule adaptate pentru persoane netransferabile

In cazul in care necesitatea vizeaza achizitionarea unui autovehicul special adaptat pentru transportul persoanelor cu handicap grav sau accentuat netransferabile si dependente de scaunul cu rotile, limitele creditului sunt extinse.

Valoarea maxima a creditelor oferite in aceasta categorie este de 20000 euro. Vehiculele achizitionate trebuie sa fie echipate astfel incat sa permita accesul si transportul in conditii de siguranta si confort pentru utilizatorii de scaune cu rotile.

Perioada de rambursare pentru acest credit se poate intinde pe 15 ani.

Pentru a accesa un credit, aplicantii trebuie sa urmeze un proces structurat, care include intocmirea unei liste de documente cerute de directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului (DGASPC) la nivel judetean sau local.

Ce banci acorda credite pentru persoane cu handicap 2024?

Chiar daca persoanele cu handicap beneficiaza de credite fara dobanda, adevarul este ca nu sunt foarte multe banci binevoitoare sa acorde un imprumut in aceste conditii.

Singura banca care pare interesata cu adevarat sa ofere astfel de credite pentru persoane cu handicap este CEC Bank.

CEC Bank joaca un rol semnificativ in procesul de creditare destinat persoanelor cu handicap. Vom vedea in continuare de ce si mai ales, care sunt conditiile de acordare.

CEC Bank Credit persoane cu handicap

CEC Bank isi extinde produsele standard de creditare catre persoanelecu dizabilitati cu conditia sa indeplineasca criteriile de eligibilitate stabilite de banca.

Legea faciliteaza accesul la credite pentru persoane cu handicap prin oferirea unor conditii speciale, cum ar fi subventionarea dobanzilor.

Cum aplic la CEC Bank pentru acest credit?

Procesul incepe prin obtinerea unui certificat de la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, care confirma acordul de plata a dobanzii subventionate.

Acest certificat, impreuna cu documentele necesare, este apoi depus la o sucursala CEC Bank.

Evaluarea dosarului de credit

CEC Bank va efectua o analiza a cererii de credit, inclusiv o evaluare a solvabilitatii solicitantului.

Odata ce analiza este completa, banca va emite decizia sa cu privire la cererea de credit.

Semnarea contractului

Dupa aprobarea solicitarii, persoana in cauza va trebuie sa semneze acordul de credit impreuna cu eventuale contracte de garantie asociate.
Daca este implicata o garantie, in aceasta etapa se va semna un acord de asigurare a bunurilor.

Dupa aprobarea creditului la CEC Bank, Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului se angajeaza sa plateasca dobanda subventionata in baza acordului de credit si a graficului de rambursare.

Este important ca beneficiarii sa asigure rambursarea in timp util pentru a evita aplicarea dobanzilor.

CEC Bank si DGASPC trebuie sa lucreze impreuna pentru a sprijini beneficiarii pe intreaga perioada de derulare a creditului. Modificarile aduse graficului de rambursare trebuie comunicate Directiei pentru ca procesul de plata a dobanzii catre CEC Bank sa decurga fara probleme.

Atentie: in cazul in care beneficiarii intampina dificultati in rambursarea creditului, acestia trebuie sa suporte responsabilitatea si pentru plata dobanzilor acumulate.
Asadar, creditul se acorda fara dobanda atata timp cat solicitantii isi respecta angajamentul lunar de plata a ratelor.

Ce alte conditii trebuie sa indeplinesca persoanele cu handicap pentru un credit?

Chiar daca persoanele cu handicap pot accesa credite fara dobanda, ele nu sunt scutite de indeplinirea conditiilor generale de creditare stabilite de fiecare banca in parte.

Iata cele mai importante aspecte pe care bancile le iau in considerare atunci cand analizeaza o cerere de credit:

 1.  Venituri: bancile examineaza atent venitul lunar al persoanei cu handicap. Aici includem indemnizatii, pensii sau alte forme de venit destinate persoanelor cu dizabilitati.
  Veniturile trebuie sa fie suficiente pentru a acoperi ratele lunare ale creditului solicitat.
 2. Grad de indatorare: in mod similar, bancile iau in calcul capacitatea de plata a persoanei cu handicap, in functie de veniturile si cheltuielile sale lunare. Suma ratelor lunare nu trebuie sa depaseasca mai mult de 40% din venitul lunar al solicitantului.
 3. Alte forme de asistenta finaciara: unele persoane cu handicap pot beneficia de ajutoare financiare suplimentare sau de alte facilitati din partea statului.
  Bancile vor lua in considerare aceste beneficii atunci cand evaleaza cererea de credit.

Cu toate acestea, asa cum spuneam la inceput, pentru a obtine un credit, solicitantul trebuie sa prezinte toate actele si sa indeplineasca criteriile de eligibilitate stabilite de banca.

In cazul persoanelor cu handicap, vorbim de documente care atesta gradul de handicap si nivelul veniturilor lunare.

Banca poate aproba cererea de credit numai in situatia in care solicitantul dovedeste ca are o situatie financiara stabila.

Cei care au reusit sa obtina un credit pentru persoane cu handicap 2024, pot detalia mai jos cum s-a desfasurat intreaga procedura si ce acte au fost necesare.

Informatii complete despre acordarea de credite pentru persoane cu handicap si scutirile de la plata dobanzii de care beneficiaza se pot solicita si de la DGASPC.

One thought on “Credit Persoane cu Handicap CEC Bank? Ce Banci Acorda 2024

Lasă un răspuns