Blog

Gestionează-ți finanțele creând un buget în 3 pași simpli!

Sursa foto: pexels.com

Indiferent de situația financiară pe care o ai, îți recomandăm să îți planifici un buget. Acest pas reprezintă o modalitate foarte eficientă de gestionarea a banilor,  deoarece îți oferă o imagine de ansamblu asupra tuturor veniturilor și cheltuielilor. Mai mult decât atât, crearea unui buget îți va oferi un control mai bun asupra finanțelor tale, ajutându-te să faci economii importante. Iată cum poți întocmi un buget, în 3 pași simpli:

1. Setarea obiectivelor 

Există două tipuri de obiective financiare pe care le poți urmări în planificarea unui buget: cele pe termen scurt și cele pe termen lung. Obiectivele imediate țin de folosirea banilor în perioada următoare de timp, să spunem, până la următorul salariu. Pe de altă parte, obiectivele pe termen lung vizează investițiile dar și economiile pe care vrei să le realizezi în următorii 5 ani, de exemplu. Ambele sunt importante și se completează unul pe altul: gestionând bine banii în prezent, vei rămâne cu rezerve pentru mai târziu.

Totodată, trebuie să stabilești care sunt obiectivele care se referă la necesități și care sunt cele care acoperă dorințele. Apoi, poți realiza o prioritizare a cheltuielilor în funcție de acest criteriu.

Obiectivele financiare imediate includ acoperirea cheltuielilor curente. Unele dintre acestea sunt obligatorii și includ plata ipotecii sau a chiriei, întreținerea mașinii, facturile de utilități, îngrijirea copiilor, achiziționarea alimentelor și a bunurilor de uz casnic. Obiectivele secundare, denumite și discreționare, includ îmbrăcămintea de care nu ai neapărat nevoie, abonamentele, ieșirile în oraș, vacanțele etc.

Obiectivele financiare pe termen lung ar putea include, de asemenea, economii de pensii, investiții sau donații în scop caritabil. De asemenea, dacă ai datorii, acestea intră în categoria cheltuielilor discreționare. Așadar, dacă ai împrumutat bani de la cineva sau dacă ai făcut un credit urgent, trebuie să te asiguri că vei returna aceste sume.

2. Calculează-ți veniturile și cheltuielile

După ce ți-ai setat obiectivele financiare pe termen scurt și/sau lung, ai nevoie de un plan prin care să le îndeplinești. Pentru a face acest lucru, trebuie să evaluezi veniturile și cheltuielile pe care le ai. Majoritatea dintre noi utilizăm un buget lunar, din cauza facturilor care necesită achitate.

Începe prin a face o listă a surselor tale de venit lunare, incluzând salariul (după impozitare), bonus-urile pe care le primești în mod regulat, precum și alte venituri suplimentare pe care le obții. Dacă nu cunoști sumele exacte, poți face aproximări, iar atunci când știi valorile exacte fă modificările necesare. Totalul acestor cifre reprezintă venitul tău lunar.

Următoarea parte a ecuației ține de cheltuielile pe care le vei face și care se împart în 3 categorii: cheltuieli fixe, variabile și discreționare.

De exemplu, în cazul în care iei un credit pe termen scurt sau lung și nu reușești să plătești ratele lunare la timp, vei plăti penalizări, iar acest lucru poate aduce un mare dezechilibru în bugetul tău.

3. Experimentează și revizuiește

După ce te folosești de bugetul pe care l-ai realizat, monitorizând cheltuielile și veniturile pentru o lună sau două, vei fi mai conștient de aspectele care necesită ajustări în gestionarea banilor tăi. Poate că estimările inițiale privitoare la venituri au fost departe de realitate sau poate că nu ai luat în calcul anumite tipuri de cheltuieli. Fă ajustări, având în minte scopul de a păstra echilibrul între venituri și cheltuieli. Dacă la final de lună ai rămas pe minus, cu siguranță că ai făcut ceva greșit, așa că nu ar fi rău să identifici problema și să o soluționezi.

Odată ce ai adus bugetul într-o formă finală, trebuie să iți iei angajamentul că îl vei respecta. Desigur, nici un buget creat nu va rămâne la fel pentru totdeauna, deci revizuirile periodice sunt cheia succesului pentru o bună gestionare financiară.