Blog

Cum să îți revizuiești comportamentul financiar în 30 de zile?

Sursa foto: pixabay.com

Te întrebi cum reușesc alții să își gestioneze banii astfel încât să ajungă să se bucure de prosperitate financiară? Secretul este simplu și constă în menținerea unor obiceiuri inteligente, care să încurajeze economisirea și realizarea unor investiții active.

Provocarea de 30 de zile reprezintă o cale foarte bună de a atinge aceste obiective, oferindu-ți ocazia de a-ți revizui comportamentul financiar și de a-ți îmbunătăți totodată stilul de viață. Iată, deci, cum poți reduce cheltuielile pe parcursul a 30 de zile:

  • Mănâncă acasă

Timp de 30 de zile, încearcă să renunți la a lua masa în oraș. De fapt, finalizarea acestei provocări presupune să renunți totodată și la serviciile de food-delivery și la restaurantele de tip drive-thru.

Scopul acestei practici este de a experimenta nu numai economiile considerabile pe care le poți face dacă îți prepari tu singur mâncarea, dar de asemenea te va ajuta să cumperi doar atât cât este nevoie pentru a-ți găti, evitând risipirea banilor.

  • Fă doar achizițiile necesare

Provocarea de 30 de zile implică de asemenea evitarea cheltuielilor inutile. Așadar, pe parcursul a unei luni de zile, nu cumpăra decât lucruri care îți sunt cu adevărat necesare.

Acest exercițiu te va ajuta să economisești foarte mulți bani, mai ales dacă ai obiceiul de a cheltui necontrolat. În același timp, te va determina să îți faci o reprioritizare a cheltuielilor, evaluând de fapt care sunt achizițiile care într-adevăr prezintă importanță pentru tine.

  • Monitorizează cheltuielile și veniturile

O altă modalitate de a revizui comportamentul tău financiar presupune monitorizarea tuturor achizițiilor și a veniturilor pe care le realizezi într-o perioadă de 30 de zile. Păstrează cu tine un mic notebook și un stilou și, de fiecare dată când faci o plată sau când încasezi o suma de bani, notează sumele respective.

În acest mod, vei fi determinat să analizezi care este raportul dintre venituri și cheltuieli, înțelegând totodată pe ce se duc mare parte din banii pe care îi ai. Vei ști astfel la ce poți renunța pentru a economisi.

  • Uită de cardurile de credit sau de debit

Încearcă să trăiești 30 de zile fără să utilizezi cardurile de credit și nici pe cele de debit. Urmând această recomandare vei observa, la finalul acestei perioade, că ai cheltuit mai puțin. Fenomenul este simplu, atunci când nu vedem,fizic, banii pe care îi avem avem tendința de a cheltui sume mai mari.

Pe de altă parte, acest exercițiu te va ajuta să gestionezi mai eficient și mai calculat fluxul de numerar de care dispui.

Aceste sfaturi reprezintă doar vârful icebergului. Poți redefini provocarea de 30 de zile în orice modalitate care te-ar putea ajuta să îți îmbunătățești skill-urile de gestionare a bugetului. De exemplu, una dintre cele mai interesante provocări ar fi să soliciți un credit IFN pentru a-ți acoperi cheltuielile urgente și să te asiguri că îl vei rambursa în 30 de zile, fără să amâni termenul de plată!